Konec srpna letní teploty nepřinese. Zato pořádně zaprší

Po deštivější neděli se ochladilo a od začátku nového týdne prší skoro v celém Česku, místy i vydatně. Na návětří Krkonoš spadlo od pondělního do úterního rána víc než 70 litrů vody na čtvereční metr a hladiny řek odvodňující Krkonoše stoupaly. Na Labi ve vodoměrném profilu Labská byl v úterý ráno dosažen druhý povodňový stupeň.

Úterní odpoledne bylo ještě na většině území s deštěm a přeháňkami a chladné počasí pokračovalo. Nejvyšší teplota se pohybovala většinou mezi 15 a 20 stupni, a to jsou teploty na pomalu končící srpen výrazně podprůměrné.

Na Moravě a ve Slezsku navíc pocitovou teplotu o dalších až pět stupňů snižoval čerstvý vítr od severu, ten k večeru už bude slábnout. Od severozápadu už také začne ubývat deště, přeháněk i oblaků a v noci na středu se na některých místech vyjasní.

V úterý chladno a na Moravě i ve Slezsku větrno
Zdroj: ČT24

Středeční ráno tak bude velmi studené. V noci se ojediněle vytvoří mlhy nebo nízká inverzní oblačnost. Minima klesnou pod 10 stupňů a v mrazových lokalitách Šumavy, Krušných a Jizerských hor i pod nulu. Při skoro jasné až polojasné obloze se pak odpolední teplota bude pohybovat kolem 20 stupňů.

Po studeném ránu bude středa slunečná s odpolední teplotou kolem 20 °C
Zdroj: ČT24

Ve čtvrtek a v pátek už bude zase pršet na většině území. Odpolední teploty zůstanou pod 20 stupni a budou tak o pět až šest stupňů nižší, než je dlouhodobý průměr maxim pro poslední dekádu srpna. Žádné významné zlepšení není vidět ani v předpovědi na víkend.

Kolem tlakové níže nad Britskými ostrovy bude do Česka proudit od SV studený vzduch
Zdroj: ČT24

Zima a průměrně deštivo

Podle dlouhodobé předpovědi budou následující čtyři týdny jako celek teplotně podprůměrné a naprší při nich obvyklé množství srážek. To se v tuto roční dobu pohybuje kolem 60 milimetrů a na každý týden tak v průměru vychází 15 litrů vody, které naprší na každý čtvereční metr. Nejméně zatím napršelo na přelomu srpna a září v roce 1959, v průměru to byly jenom dva milimetry. Nejdeštivější pak byl v tuto roční dobu rok 1995, kdy z oblohy spadlo v průměru 130 litrů vody na metr čtvereční.

Deštivější a chladné počasí do konce prázdnin
Zdroj: ČT24

Chladnější a zřejmě i deštivější bude jak poslední týden srpna, tak i první týden září. Až v týdnu od 6. září bude zřejmě pršet méně, častěji se ukáže slunce a také by se mělo slabě oteplit.

Dlouhodobý výhled
Zdroj: ČT24

Podzim se ale nezadržitelně blíží. Ten meteorologický začne 1. září. Astronomický podzim letos začíná 22. září, kdy ve 21 hodin a 21 minut vstoupí Slunce do znamení Vah a podzimní rovnodennost odstartuje první podzimní den roku 2021.