Proč je dubnové počasí aprílové? Nejen letos doprovází čtvrtý měsíc v roce rychlé zvraty teplot

Rychlé střídání zimního počasí se sněžením i v nížinách a ze dne na den zase letní dny jsou z celého roku nejčastější právě v dubnu. Ovšem letošní duben vypadá, jako by se v těch rychlých zvratech jak na horské dráze chtěl stát rekordmanem. Nabízí se otázka, jestli to není měsíc s vůbec největším rozdílem mezi nejvyšší a nejnižší teplotou, která kdy byla v Česku změřena – ale není. V tomto směru totiž drží prvenství únor.

Duben je ovšem od začátku roku první měsíc, kdy se už může objevit tropický den (takový, kdy je maximální teplota třicet stupňů nebo víc), ale ráno může přitom ještě teplota spadnout i pod minus dvacet. A tak se v něm vlastně běžně vyskytuje jak letní, tak zimní počasí. A proč?

Dlouhodobý výhled
Zdroj: ČT24

Právě v dubnu totiž ještě studený vzduch na severu Evropy není zase tak daleko, a má to k nám coby kamenem dohodil – ale na druhé straně slunce už je dost vysoko. A když svítí, rychle ohřeje zemi, na které není sníh. Od ní se pak už v dubnu pěkně prohřívá i vzduch. Dubnové počasí je tak vlastně výsledkem „boje tepla se zimou“.

  • Lidový název pro proměnlivé, nestálé počasí v týlu cyklony, vyskytující se ve střední Evropě převážně na jaře. Větrné a chladné počasí s častým střídáním vyjasnění a přeháněk, i v nížinách mnohdy sněhových, podmiňuje silná instabilita mořského vzduchu mírných šířek nad teplejší pevninou, většinou za severozápadního proudění.


Nějaký ten velký skok v teplotách se obvykle vyskytne v dubnu každý rok. Jsou ale léta, kdy je jich vážně hodně. Třeba na stanici Praha-Libuš změn o pět nebo víc stupňů v posledních čtyřiceti letech napočítali nejvíc v roce 1989 – bylo jich 12. Letošní duben jich má už pět, a to ještě není ani polovina měsíce. A když čtyřicetileté období rozdělíme na část před rokem 2000 a po něm, vypadá to, že mírně ubylo prudkých ochlazení a přibylo oteplení.

Rozdíl mezi absolutním maximem a minimem
Zdroj: ČHMÚ


Příští čtyři týdny naznačují letos ještě jeden velký dubnový skok v teplotě mezi současným a příštím týdnem a měl by znamenat oteplení. Dlouhodobé předpovědi ovšem proměnlivost ze dne na den moc přesně vystihnout neumějí, a tak konečnou bilanci poznáme až na konci měsíce.

Dlouhodobé rozdíly
Zdroj: ČT24

Období od 12. dubna do 9. května 2021 očekává ČHMÚ na našem území jako celek teplotně podprůměrné. Výrazně chladný bude první předpovědní týden, v následujících týdnech by se mělo zvolna oteplovat, ale teploty pravděpodobně zůstanou v intervalech běžných nebo slabě podprůměrných hodnot pro danou roční dobu. Z hlediska celkového množství srážek má být období nadprůměrné. Výrazně nejvíce srážek spadne v prvním předpovědním týdnu. V důsledku toho bude přibývat sněhu na horách, zejména na severovýchodě území.