Skupina ostravského podnikatele Bochenka koupila Strojírny Prostějov

Společnost Strojírny Prostějov koupila skupina BR Group ostravského podnikatele Rudolfa Bochenka. Kupní smlouvu podepsala tento týden. Holding firmu zařadí do své Divize strojírenství a posílí díky ní své výrobní kapacity, řekla ve čtvrtek mluvčí BR Group Ivana Gračková. Hodnotu transakce firmy neuvedly. Strojírny Prostějov jsou za posledních šest let pátou akvizicí BR Group.

Ředitel Divize strojírenství BR Group Pavel Nápravník uvedl, že cílem akvizice je rozšíření výrobních kapacit v obrábění a povrchových úpravách, které jsou dlouhodobě kapacitně i technologicky limitujícím faktorem pro další růst a rozvoj strojírny Lucco ve Velkých Albrechticích.

„Koupí Prostějovských strojíren rozšiřujeme stávající zákaznické portfolio o nové segmenty trhu, jakými jsou například potravinářský průmysl nebo speciální dopravní technika,“ uvedl ředitel pro strategii BR Group Radek Horák.

Po akvizici bude mít BR Group 2900 zaměstnanců

Strojírny Prostějov se specializují na zakázkovou výrobu technologicky náročných svařovaných ocelových konstrukcí a svařovaných dílců pro obráběcí, stavební a dopravní stroje. Dodávají je především pro německý a švýcarský trh. Společnost má 175 zaměstnanců, BR Group tak nyní bude mít v Česku přibližně 2900 zaměstnanců.

„Začlenění do skupiny BR Group s velkou diverzifikací tří divizí s již dvanácti výrobními firmami bude pro Strojírny Prostějov zárukou, že i v horších letech budou prosperovat a nebudou pod takovým tlakem okolí. Našim cílem je firmu dále rozvíjet a využít velkého potenciálu, know-how, znalostí a dovedností jejích zaměstnanců,“ uvedl výkonný ředitel BR Group Petr Mitura.

Strojírny Prostějov by letos měly dosáhnout tržeb 320 milionů korun. Díky jejich koupi zvýší Divize strojírenství BR Group tržby zhruba o třetinu, obrat celé skupiny vzroste na 5,8 miliardy korun.

Skupina ostravského podnikatele se rozrůstá

Skupina BR Group od roku 2018 koupila opavskou lisovnu kovů Komas, v roce 2020 IPG Plasty z Milotic nad Bečvou, o rok později další plastikářskou firmu Montix v Mohelnici a loni Forez z Lanškrouna. „Tyto společnosti jsme spolu s mojí první výrobní firmou PF Plasty z Chuchelné začlenili do dnes už silné Divize automotive, a tím jsme se stali významnými hráči na trhu automobilového průmyslu. Nyní jsme se rozhodli posílit o další kapacity naši strojírenskou divizi,“ uvedl Bochenek.

BR Group s výhradně českým kapitálem se zaměřuje na rozvoj českého průmyslu a jeho expanzi na světové trhy. Do skupiny sídlící v Ostravě patří dvanáct výrobních firem, které působí ve strojírenství, lisování plastových a kovových dílů a také v průmyslovém textilu.

V její Divizi strojírenství jsou kromě Strojíren Prostějov ještě Spojmont Ostrava, Lucco z Velkých Albrechtic a E-Technik z Milotic nad Bečvou. Do BR Group dále patří například Lanex, Montix, Conrop nebo Singing Rock. Firmy mají závody také na Slovensku, v Rusku a v Polsku.