K použití zbraně v krizi je třeba další trénink. Řidičák také nepřipraví na řízení ve vánici, říká odborník

Bezpečnostní odborník Němec: Použití zbraně v krizové situaci vyžaduje další trénink (zdroj: ČT24)

Sněmovnou prošla ústavní novela, díky níž možná majitelé legálně držených zbraní dostanou právo zasáhnout v případě potřeby k zajištění bezpečnosti Česka. Bezpečnostní odborník a bývalý velitel speciálního oddělení SOG Lumír Němec míní, že je ale také potřeba, aby lidé, kteří složí zkoušky a mají zbraň, s ní uměli pracovat. Podobně jako když člověk získá řidičský průkaz, tak není úplně připraven na to, jak reagovat, když se dostane do krizové situace.

„Důležité je, jak lidé ke zbraním přistupují. Je potřeba, aby si uvědomili, že když už mají zbraň, musí ji efektivně ovládat, aby s tou zbraní eventuálně mohli zasáhnout v nějaké krizové situaci,“ podotknul Lumír Němec v pořadu Události, komentáře.

„Srovnal bych to s řidičákem. Když si ho uděláte, naučíte se, jak auto rozjedete, zastavíte, jak s ním jedete někde v klidovém režimu. Nepřipravíte se na to, jak budete reagovat, když se dostanete do sněhové vánice nebo když dostanete smyk. Na to, abyste byl kvalitní a zodpovědný řidič a byl jste si jistý, že zvládnete i tuhle situaci, musíte na sobě dál pracovat,“ podotknul.

Bezpečnostní odborník Lumír Němec
Zdroj: ČT24

Stejně tak je to podle něj se zbraní. Když si ji člověk pořídí a složí zkoušky, tak ji umí bezpečně ovládat. Použití v nějaké krizové situaci ale vyžaduje podle něj nějaký další trénink. „Člověk by měl být už tak zodpovědný, že by měl vědět, že když s tou zbraní vystřelí pět ran za rok, tak když se dostane do krizové stresové situace, tak ji asi těžko zvládne,“ dodal.

Jako povinnost by to nestavěl, i když nějaký systém na způsob branné výchovy na školách by podle něj nebyl špatný. „Mám srovnání generace, jak to bylo před třiceti lety a dnes. Generace jde dolů,“ zmínil.

Osud ústavní novely ještě mohou ovlivnit senátoři

Ústavní novela, která ve středu prošla Poslaneckou sněmovnou, má dát majitelům legálně držených zbraní možnost zasáhnout v případě potřeby k zajištění bezpečnosti Česka. Výslovně uznává, že držení a nošení zbraní, pokud je v souladu se zákonem, je součástí zajišťování bezpečnosti státu. Novela je i reakcí na evropskou směrnici o omezení zbraní, byť ji podle mnohých poslanců nezvrátí.

Pro získání zbrojního průkazu v České republice musí žadatel splnit celou řadu podmínek. Musí být bezúhonný, projít lékařskou kontrolou a odbornou zkouškou, která zahrnuje teorii i praxi.

Vydávání zbrojních průkazů přísluší policii. Kdo tedy má zájem získat oprávnění, musí přijít na policejní stanici a vyplnit žádost. Uvede přitom osobní údaje a vybere skupinu zbrojního průkazu, o kterou žádá.