Poslanci schválili zbraňovou ústavní novelu. Pokud by ji Senát odmítl, platit nebude

Události ČT: Poslanci schválili zbraňovou ústavní novelu (zdroj: ČT24)

Majitelé legálně držených zbraní možná dostanou právo zasáhnout v případě potřeby k zajištění bezpečnosti Česka. Poslanci schválili ústavní novelu o držení zbraní. Pro bylo 139 ze 168 přítomných zákonodárců, proti pouze devět. Předloha nyní míří do Senátu.

Ke schválení předlohy ve sněmovně byl potřeba souhlas nejméně tří pětin všech poslanců, tedy 120 zákonodárců. V Senátu budou pro přijetí nutné hlasy nejméně tří pětin přítomných členů horní komory. Pokud by Senát ústavní novelu nepřijal, platit nebude. V případě, že by ji vrátil sněmovně s úpravami, poslanci by na ně museli přistoupit.

Ústavní novela má dát majitelům legálně držených zbraní možnost zasáhnout v případě potřeby k zajištění bezpečnosti Česka. Výslovně uznává, že držení a nošení zbraní, pokud je v souladu se zákonem, je součástí zajišťování bezpečnosti státu.

Novela je i reakcí na evropskou směrnici o omezení zbraní, byť ji podle mnohých poslanců nezvrátí. Ve sněmovně se také více než dvě a půl hodiny diskutovalo spíš o evropské směrnici. Zněla vůči ní vesměs kritika. Zbraňovou novelu naopak označovali její podporovatelé za symbol, jde podle nich o deklaraci důvěry státu v legální držitele zbraní.

Navrhovaná novela ústavního zákona ohledně zbraní
Zdroj: ČT24

„Nechceme odzbrojovat vlastní lidi v době, kdy se zhoršuje bezpečnost,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Zákaz legální držby zbraní je a byl v mnoha případech součástí projevu nedemokratických a totalitních režimů,“ podotkla Jana Černochová (ODS).

Předseda bezpečnostního výboru Roman Váňa (ČSSD) už před jednáním řekl, že věří, že novela projde. „Následně se potom uvidí v Senátu. Pokud by zákon neprošel, svět se nezhroutí, pro české držitele zbraní to nebude žádná katastrofa,“ dodal. Novela podle něj přinejmenším rozproudila debatu nad tím, jak se mohou občané zapojit do bezpečnosti své i státu.

Váňa nicméně doufá, že jeho kolegové v Senátu zákon podpoří. Miloš Vystrčil (ODS) pak uvedl, že „jako předseda senátorského klubu budu doporučovat, abychom hlasovali pro novelu zákona“. 

Lidovci varovali před použitím zbraně s pocitem obrany země

Lidovci ale měli k novele výhrady. Jiří Mihola (KDU-ČSL) ji označil za nekoncepční. Tváří se podle něj jako právo občanů držet zbraň, ve skutečnosti ale zakotvuje novou povinnost podílet se na obraně státu. „Věřím našim senátorům, že to nepodpoří,“ řekl.

Miholův stranický kolega Ivan Gabal pak varoval před vyvoláváním iluze, že díky zákonu bude možné použít zbraň na veřejnosti s pocitem obrany země. Tato iluze může dovést mnoho lidí před trestní soud, upozornil.

Váňa: Žádné milice se zakládat nebudou

Novela ale podle Váni jasně říká, kdy se nesmějí zbraně použít:„Například zakládání milicí nebo nelegálních domobran je nepřípustné. Nelze se obávat, že by se zvýšila rizika ve spojení se zbraněmi.“

Zdůraznil také, že novela nemá zjednodušit přístup ke zbraním. Držitelé legálních zbraní jsou podle něj zajímavou skupinou, která by se mohla podílet na obraně země, jelikož jsou bezúhonní a stát o nich ví díky lékařské nebo policejní kontrole vše.  

Ústavní právník z Univerzity Karlovy Jiří Hřebejk ale považuje novelu za zbytečnou. Stávající legislativa podle něj za splnění stanovených podmínek zajišťuje právo nosit zbraň. „Novela ústavního zákona je pouze vytažení tohoto práva o stupeň výš,“ komentuje návrh. Považuje ho navíc jen za pokus, jak obejít evropskou směrnici, která zpřísňuje kontrolu nad zbraněmi. 

Stejný názor má i poslanec TOP 09 Marek Ženíšek. „Dávat něco do ústavy, protože si myslím, že mi to může pomoci v rámci žaloby u Evropského soudního dvora, přestože vím, že ve většině případů to nepomohlo, mi přijde trochu alibistické,“ řekl ČT. Vláda se podle něj snaží schovat, že při vyjednáváních o směrnici neuspěla: „Na poslední chvíli se to snaží před volbami zachránit.“

Česko napadne evropskou směrnici u soudu

Evropská směrnice má za cíl zabránit teroristům ve vyzbrojování. Podle kritiků ale hlavně omezuje majitele legálně držených zbraní a trh s legálně drženými zbraněmi a výrazně zasahuje do vnitřní bezpečnosti státu, což je v rozporu s právem EU. Česko proto podá do poloviny srpna na směrnici žalobu k Soudnímu dvoru Evropské unie, kde bude požadovat její zneplatnění.

Pro získání zbrojního průkazu v České republice musí žadatel splnit celou řadu podmínek. Musí být bezúhonný, projít lékařskou kontrolou a odbornou zkouškou, která zahrnuje teorii i praxi. 

Zbraně v ČR
Zdroj: ČT24

Vydávání zbrojních průkazů přísluší policii. Kdo tedy má zájem získat oprávnění, musí přijít na policejní stanici a vyplnit žádost. Uvede přitom osobní údaje a vybere skupinu zbrojního průkazu, o kterou žádá. 

Vydáno pod