Česko jde kvůli směrnici o zbraních před evropský soud. Žalobu podá do 17. srpna

Česko podá žalobu na směrnici o zbraních (zdroj: ČT24)

Česko podá do poloviny srpna žalobu na evropskou směrnici o zbraních. Rozhodla o tom vláda, která podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) považuje normu za diskriminační. Žalobu Česko podá k Soudnímu dvoru Evropské unie, kde bude požadovat zneplatnění evropské směrnice.

„Podávat žalobu mě netěší, ale nemáme jinou možnost. Směrnice porušuje jak zákaz proporcionality, tak zákaz diskriminace. Nemůžeme dopustit, aby EU pod záminkou boje proti terorismu nepřiměřeně zasahovala do postavení členských států a jejich občanů,“ uvedl Chovanec  v tiskovém prohlášení. 

Směrnice by se podle ministra v Česku dotkla prakticky všech legálních držitelů zbraní, kterých je kolem 300 tisíc. „Proto podáme jak žalobu na neplatnost, tak i návrh na odložení účinnosti směrnice,“ uvedl. 

Ministerstvo vnitra současně s podáním žaloby připraví novou právní úpravu držení zbraní. „Zachováme v ní to, co v ČR funguje, například požadavky na držitele zbrojních průkazů,“ dodal Chovanec.

Směrnice ušitá horkou jehlou

Hlasování o žalobě ale nebylo na vládě jednotné, a to ani v rámci jednotlivých stran. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) uvedl, že lidovečtí ministři hlasovali různě. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) řekl, že dva ministři hnutí ANO byli pro, dva proti a dva se zdrželi.

„Že je směrnice ušita horkou jehlou, na tom jsme se ale všichni shodli,“ dodal. Sám se hlasování zdržel. Vadilo mu rozhodovat ve stejné době, kdy Evropská komise zahájila vůči Česku, Maďarsku a Polsku řízení kvůli tomu, že nerespektují kvóty na přerozdělování migrantů.

Směrnici zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi schválil Evropský parlament v polovině března. Jejím cílem bylo zabránit teroristům ve vyzbrojování. Omezuje proto držení krátkých samonabíjecích zbraní se zásobníkem nad dvacet nábojů. Nelegálními se stanou dlouhé střelné zbraně, které mají skládací nebo teleskopickou pažbu a lze je snadno ukrýt. 

Česká republika ale podle Chovance odmítá už základní argument směrnice, tedy bránění terorismu. „Neznáme jediný případ v Evropě, kdy byla legálně držená zbraň použita na teroristický útok. Nepřipadá nám moc normální, aby v době, kdy se zhoršuje bezpečnostní situace, jsme odzbrojovali vlastní občany,“ řekl ministr ČT.

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Směrnice vstoupila v platnost 13. června a státy Unie ji musejí do právního řádu zavést do patnácti měsíců. Změny se dotknou téměř všech zhruba 300 000 držitelů zbrojních průkazů a také držitelů znehodnocených zbraní nebo zásobníků, které zatím nepodléhají evidenci.  

Podání žaloby ale nemá odkladný účinek. Praha by tak směrnici musela zavést do právního řádu i v případě, že soud o žalobě do té doby nerozhodne. Chovanec ale deklaroval, že není stoupencem implementace směrnice, i kdyby to znamenalo pro zemi postih. 

Počet žadatelů o zbrojní průkazy v Česku stále stoupá. Podle instruktorů se ale s rostoucím počtem žadatelů zvyšuje i počet těch, kteří při zkouškách neuspějí.