Přijetí eura je nastaveno mizerně, míní Dlouhý. Společnost musí akceptovat i podmínku solidarity

Interview ČT24 s Vladimírem Dlouhým o euru a brexitu (zdroj: ČT24)

Projekt společné evropské měny byl zavedený předčasně. V pořadu Interview ČT24 to v souvislosti s debatou o zavedení eura v Česku uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Podle něj šli evropští politici do eura bez toho, aby byly splněny všechny základní podmínky pro jeho efektivní fungování. Proces přijetí eura je podle něj nastaven mizerně. Nelze hledět jenom na maastrichtská kritéria. Nezbytností je podle něj i přijetí solidarity, tedy že nebude vadit, že se z daní jedněch zaplatí problém jiných zemí ze skupiny.

„Přijetí společné měny je vyvrcholení nějakého procesu. Ten proces je integrace, de facto federalizace, to není jen o tom, že se vzdáme koruny, franku nebo marky, ale že přijmeme určitá pravidla,“ uvedl Dlouhý.

Každý, kdo říká, že chce euro, by tak měl podle něj vysvětlit lidem i to, že má-li společná měna fungovat efektivně, a ne se zádrhely jako v případě řecké krize, tak musí společnost většinově přijmout podmínku uvědomění, že někam patří.

Základní podmínky pro efektivní fungování tak podle šéfa Hospodářské komory nespočívají jenom v parametrech maastrichtských kritérií. Důležité je i sbližování reálné produktivity zemí a pohledu společnosti na celý integrační proces.

„Že se vytvoří patřičná solidarita, že když se část skupiny zemí, které mají společnou měnu, dostane do problémů jako Řecko, tak že v jiných částech jim nebude vadit, že se to zaplatí z jejich daní. Taky nepřemýšlíme, když dáváme do českého státního rozpočtu, jestli jde víc na řešení vyšší než průměrné nezaměstnanosti v Moravskoslezském, nebo Ústeckém kraji. Máme solidaritu nad jednou Českou republikou,“ podotkl Dlouhý.

Nejsem si jist, že společná měna může efektivně fungovat ve skupině zemí, kde nejsou společností vnitřně přijaty nutné zásady.
Vladimír Dlouhý
prezident Hospodářské komory

Po zavedení eura není poptávka

Připouští, že jak ukazují průzkumy, většina lidí nyní po euru neprahne. „Já jako Vladimír Dlouhý se přiznám, že by mi nevadilo, kdyby část mých daní šla na příští řecký průšvih, ale myslím, že i ve vlastní rodině, kolem sebe mám většinou lidi, kterým by to vadilo,“ připustil. I podnikatelská sféra je podle něj s korunou spokojena.

Podle průzkumu, který Hospodářská komora provedla mezi svými členy a podnikateli, vyjádřilo podporu zavedení eura 24 procent podnikatelů. „Druhá čtvrtina si myslí, že by to vláda neměla udělat. Pro polovinu to zatím není záležitostí, která by byla na pořadu dne,“ uvedl.

Z politických stran se nedávno ve prospěch eura vyslovila ČSSD, která chce, aby Česko rychle vstoupilo do mechanismu směnných kurzů ERM II, který je předstupněm pro zavedení jednotné evropské měny. Euro chtějí zavést také lidovci, hnutí Starostové a nezávislí nebo TOP 09. Společnou měnu naopak odmítá ODS a proti se vymezuje i hnutí ANO.