BLOG: Trump se může zapsat do dějin. Pokud zvládne obchodní války a vybere správné lidi

Vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách je přelomové z více důvodů. Jednak proto, že vyhrál kandidát, který se jasně vymezil proti dosavadnímu politickému establishmentu. V zahraniční politice zřejmě nastoupí izolacionističtější strategie, kdy USA přestanou hrát roli světového četníka. Je docela dobře možné, že se podaří zlepšit vztahy s Ruskem. Důležitá je i ekonomika, protože nově zvolený republikánský prezident avizoval citelné snížení daní a regulací.

Zvolení Donalda Trumpa lze vnímat jako další moment v celosvětovém trendu revolty proti globalizaci. Ústřední téma jeho volební kampaně byl vedle imigrace i atak na dohody o volném obchodu. Konkurence levných produktů z Číny a Mexika podle Trumpa zničila v USA miliony pracovních míst. Proto avizoval, že by vycouval z Transatlantické dohody o obchodním a investičním partnerství (TTIP), stejně jako Transpacifického partnerství (TPP).

Nespokojenost s masovou migrací je viditelná nejen v Americe, ale i Evropě. V prosinci může po vzoru Trumpa zvítězit Norbert Hofer v rakouských prezidentských volbách. V březnu může zabodovat v Nizozemí Geert Wilders. Kdyby ve Francii předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová zvítězila ve francouzských prezidentských volbách, způsobila by politickou senzaci a Evropská unie by se začala drolit.

Zdraží Amerika čínské zboží?

Globalizace má nejen vítěze, ale i poražené. V horních vrstvách společnosti – u vzdělaných a mobilních – převládá nadšení z globalizace, která přinesla nižší ceny spotřebního zboží, mobilitu práce a kapitálu a svobodu bez hranic. Nižší a střední vrstvy však nemusí stejnou radost sdílet. Revolta nespokojených, která Trumpa dovedla do Bílého domu, ukazuje, že globalizace má i své stinné stránky, které byly dosud podceňovány.

Ke zvýšení cel na čínské dovozy potřebuje americký prezident souhlas Senátu, v němž mají republikáni těsnou většinu. Někteří republikánští senátoři jsou Trumpovi odpůrci. Na americké zvýšení cel by zřejmě reagoval Peking odvetnými opatřeními, což by patrně zbrzdilo světový obchod. Nešťastné by bylo prohloubení obchodních válek, která už dnes probíhá mezi EU a USA (uvalení obrovské pokuty na Deutsche Bank ze strany amerického ministerstva spravedlnosti versus astronomická pokuta společnosti Apple ze strany Evropské komise).

Je zbytečné strašit populismem. Populismu se bojí ti, kdo nedokáží formulovat program, který by byl pro voliče atraktivní.  Praktická politika se může podstatně lišit od volebních programů či předvolebních prohlášení. Změna v americké domácí i zahraniční politice byla navýsost potřebná. Pokud bude mít Trump štěstí na lidi a nepřežene to s protekcionismem, může se zapsat do dějin jako úspěšný prezident.

Přednáší na Vysoké škole ekonomické v Praze a na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Působí v Institutu Václava Klause.

Marek Loužek
Zdroj: ČT24