Szántó: Syrskému režimu chybí zbraně i vojáci. Je závislý na pomoci Ruska, Íránu, Iráku

Problémy má Sýrie i s humanitární pomocí (zdroj: ČT24)

USA s Ruskem přerušily jednání v souvislosti s ruským bombardováním Aleppa, ale na vojenské úrovni jsou obě velmoci v kontaktu. Rebelové jsou pod silným tlakem, vládě se už nedostává vojáků a je závislá na pomoci zvenčí, připomněl ve Studiu ČT24 blízkovýchodní zpravodaj Jakub Szántó.

Kreml bezprostředně před ukončením jednání ze strany Washingtonu vypověděl smlouvu o likvidaci plutonia, určeného na jaderné hlavice. Navzdory zhoršeným vztahům obou velmocí ale bude podle Szántó jejich vojenská spolupráce i nadále fungovat: „Na vojenské úrovni komunikace nadále probíhá, protože si obě velmoci nedokáží představit, jak by se vztahy mohly ještě dále zhoršit,“ uvedl. Podle něj je však u konce několikaletá linie jednání na nejvyšší úrovni, která by mohla vést k ukončení konfliktu. A není jisté, kdy se podaří ji obnovit.

„Syrskému režimu se nedostává vojáků a zbraní, takže je závislý na posilách ze zahraničí, zejména na náletech ruské armády, íránských a iráckých jednotkách a šíitských milicích,“ řekl Szántó o aktuální situaci na frontě. Připomněl problémy s humanitární pomocí: „Zhruba padesátka neziskových organizací přerušila spolupráci s organizací zastřešující humanitární pomoc, neboť byla příliš pod kontrolou syrských úřadů. Tím pádem nebylo možné efektivně směřovat pomoc tam, kde byla potřeba.“

Občanská válka v Sýrii trvá už více než pět let a spustila mnohamilionovou vlnu uprchlíků z válkou zničených oblastí. V tomto krvavém a nepřehledném konfliktu válčí kromě místních bojovníků z vládního vojska a opozice také světové velmoci Spojené státy a Rusko a mnoho partizánských skupin.