Šlachta: To, že se bývalí kolegové přidali k reformě, beru jako životní zklamání

Interview ČT24: Robert Šlachta o své budoucnosti (zdroj: ČT24)

Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta poprvé veřejně promluvil od chvíle, kdy byla spuštěna Národní centrála proti organizovanému zločinu. V pořadu Interview ČT24 řekl, že za roky, kdy útvar fungoval, ho nedokázal nikdo porazit. Až teď.

O reorganizaci a nové centrále

Od srpna začala fungovat nová Národní centrála  proti organizovanému zločinu. Ve vedení figurují Šlachtovi někdejší klíčoví spolupracovníci – šéfové odborů zrušeného ÚOOZ Marek Foglar, Petr Vopršal a Jiří Dreksler. Ještě v červnu přitom všichni tři podepsali prohlášení, že reorganizace se rovná znásilnění. Podle Šlachty si musí sami sáhnout do svědomí. „Tím, že se na tom podílejí, dávají najevo, že s tím souhlasí. Je chlapské říct, že s tím souhlasím a že se na tom budu podílet. Překvapilo mě, že se přidali. Trošku jsem si lidi zidealizoval, a neberu to jako prohru, ale jako životní zklamání,“ řekl Šlachta v Interview.

Poznamenal, že si za poslední dva měsíce „hrábl hodně na dno“. Se svými bývalými kolegy ale nemluvil. „Neuvidím do toho útvaru a nechci s nimi mluvit. Ale je pravda, že v neděli jsem psal nostalgickou sms, že ÚOOZ za fungování neporazil nikdo, až se to povedlo určité partě,“ uvedl.

„Pan policejní prezident to řekl jasně. Já jsem o té reorganizaci nevěděl, dozvídal jsem se to z médií nebo z chodby, jak je tomu na policejním prezidiu často. Pan Tuhý nám řekl: 'Je tady šest míst, a pokud si na ně sednete, tak se budete na reorganizaci podílet.' Nic nebylo připraveno, bylo nakresleno několik chlívků a teď se to nějakým způsobem mělo dodělat,“ popsal Robert Šlachta s tím, že projektu nevěří.

„Ptal jsem se, jestli je to (reformu policie) možné připomínkovat. Připomínkovali jsme, jestli bude hvězdička zlatá, stříbrná, velká, malá, jestli hudba Hradní stráže bude mít trubku měděnou nebo bronzovou, ale takto velký projekt, takto velký zásah jsme nepřipomínkovali, to prý dělali odborníci z policejního prezidia,“ dodal.

O politických hrách

Kvůli reorganizaci policie zažívá koalice jednu z největších krizí, ve vypjatých chvílích se dokonce spekulovalo o konci vlády. Sám elitní policista Šlachta si však nemyslí, že by byl figurkou v politické hře. „Jestli by mě někdo měl zneužít, tak architekti té organizace. Už proto, že byla reorganizace takto krytá a utajovaná,“ uvedl Šlachta.

Odmítl názor ministra vnitra Milana Chovance o tom, že podlehl fámám. „Já jsem tomu nemohl podlehnout, protože se všechno tajilo. Když jsem odešel do civilu, tak pan ministr napsal, že to je politické gesto. Já jsem se s politiky nestýkal a nekomunikoval s nimi. Pokud by ale byla reorganizace probíraná transparentně, tak si myslím, že k mému odchodu nedošlo. Umělecký dojem těch architektů byl tak minus pět,“ popsal Šlachta.

O vztahu s Andrejem Babišem

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) byl jedním z těch, kteří se velmi hlasitě stavěli za bývalého ředitele ÚOOZ. Babiš podle informací investigativního žurnalisty Janka Kroupy na ÚOOZ v předchozích letech nosil i informace ohledně některých tehdy živých kauz. „Nenosil to ale mně – Šlachtovi. S panem Babišem nemám žádný vztah. Když jsem se s ním viděl v posledních letech, tak jsem se s ním setkal společně s panem Laubem (náměstek policejního prezidenta). Nemohli jsme se stýkat kvůli kauzám sami bez svého nadřízeného. Pokud pan Kroupa má tyto informace, tak by je měl doložit. Zajímavé je, že jednou jsem muž toho, pak zase onoho, už jen chybí, abych byl něčí žena,“ řekl s nadsázkou Šlachta.

O své budoucnosti

Hned po červnové rezignaci mluvil Robert Šlachta o tom, že chce zůstat ve státní správě. Přes média mu místo nabízel šéf Nejvyššího kontrolního úřadu i ministerstvo financí. Oficiální nabídka ale přišla až v úterý. „Dal jsem si do pondělí čas na rozmyšlenou. Ono je to složité, ať udělám cokoliv, tak je to špatně. Jedni dokonce říkají, že to je nabídka od Babiše. Je to nabídka od celníků a od paní náměstkyně (Alena Schillerová, náměstkyně ministra financí). Nikdo mně nenabídl nic jiného, pan Chovanec říká, že místo není,“ řekl Šlachta s tím, že si myslí, že kdyby šel kamkoliv, tak mu to bude vyčítáno. „Rozhodne to, co mám za ten půlrok za sebou. Teď se musím rozhodnout, jak a kam dál. Jsem potěšen přístupem generálního ředitele celní správy,“ dodal.

V rámci celního balíčku, který vstoupil v účinnost minulý týden, získává celní správa rozšířené pravomoci v oblasti prověřování DPH. A někde v této oblasti by určitě mohl najít uplatnění pan plukovník Šlachta.
Alena Schillerová
náměstkyně ministra financí