Požár ve Znojmě

Znojemská radnice si svými občany nenechá mluvit do díla. Přesněji řečeno, jak kterými. Pokud by občan Znojma seděl třeba v orgánech nějaké vlivné stavební firmy, pak to je jiná. Ale ve Znojmě si zastupitelé rozdělili své voliče na normální a „jiné“. „Jiní“ jsou ti, kteří se nebojí radnici veřejně kritizovat. Radnice jim to odplácí tak, že je pranýřuje v obecních novinách, kde se mluví slovníkem 80. let.

Abych to rychle vysvětlil. V pořadu Reportéři ČT jsme upozornili na podezřelý způsob, jakým se radnice zbavila ohromných kasáren z přelomu 19. a 20. století. Městu spadl areál do klína. Radnice ho zadarmo dostala od armády.

Žižkova kasárna ležela kousek od historického centra Znojma. Pěšky jste tam za pár minut. Po úspěšných veletočích znojemské radnice tady už historizující fasády kasáren nenajdete. Místo hyzdí krabice supermarketu Kaufland. Plochá střecha, veliké parkoviště, nic co by mělo společného s okolní zástavbou. Dobří architekti doufají, že takové stavby dlouho nevydrží. Majitelé zase doufají, že přežijí pod náporem sněhu alespoň letošní zimu.

Takže supermarket. Co je divnější? Radnice, vedená lidoveckým starostou Pavlem Balíkem, v soutěži na prodej kasáren uvedla několik pravidel, kterými se zájemci měli řídit. A pak zastupitelstvo - s velkou většinou lidovců a komunistů - vybralo vítěze, který tyto podmínky nedodržel. Vítěz - sdružení Vize 3D - zahrnuje místní firmy, které mají s vedením radnice nadstandardní vztahy. Jak se to projevuje? Zástupce sdružení například hned po našem natáčení rozhovoru se starostou věděl, o čem jsme si na radnici povídali.

„Jsem rád, že to vyhrály znojemské firmy”, řekl starosta Balík poté, co prosadil, aby zastupitelstvo odmítlo projekty firem, které chtěly budovy zrekonstruovat a zachovat tak městský ráz celého místa. A tak se začalo bourat. Za pár měsíců nezbylo na místě nic.

Vítězové nezachovali původní budovy, přesto že to městská architektka doporučovala. Porušili uliční zástavbu, čemuž chtělo město původně zabránit. Nepostavili polyfunkční objekt s obchody, službami a podzemními garážemi, i když to slíbili zastupitelstvu. A naopak vítězové část pozemků obratem prodali za trojnásobek ceny. Pozemek koupil majitel obřího obchodu, jehož stavbu v době vyhlášení celé soutěže územní plán vůbec neumožňoval. Tohle všechno za tichého souhlasu zastupitelstva – z podmínek soutěže zbyl jen cár papíru.

Při našem natáčení se radní bránili - vítězové zaplatili městu 20 miliónů a staví na místě také bytové domy. Zapomínají dodat, že nejde o nějaké sociální byty, ale komerční projekt – zájemci platí od 21 tisíc korun za metr.

Po odvysílání reportáže vypukl ve Znojmě požár. Město se snažilo hasit na stránkách radničního čtrnáctideníku. „ČT nepřijela hledat pravdu, redaktoři Filip Černý a Markéta Dobiášová už dopředu znali zadání”, píše radnice. „Kauzy se vyrábějí, aby vnesly zmatek do mysli těch, kteří jsou o věci informováni jen povrchně”, uvádí listy a dodávají: „Kauzu rozvířili jiní (než ti, kteří si chtějí udělat vlastní obraz o věci – pozn. red.) občané Znojma a využili k tomu pořad Reportéři ČT”. Radnice bohužel opět nevysvětlí, proč netrvala na svých požadavcích o podobě města a ve všem ustoupila stavitelům. K frázím přidává anonymní článek, ve kterém se snaží diskreditovat občany, kteří v reportáži ČT vystoupili proti radnici. Bez jakýkoliv důkazů obviňuje ze lží místního zastupitele, novináře i konkurenční stavebníky.

Znojemské listy platí radnice z veřejných peněz. Daňoví poplatníci tedy svým lokálním politikům platí noviny, které útočí na veřejné kritiky a opoziční zastupitele, aniž by jim daly šanci na odpověď. Je to skandál, ale jak jsem poznal pana starostu, nepřekvapilo mě to.

Ve Znojmě bude tenhle mocenský požár hořet ještě dlouho. Znojemákům nezávidím.Celá reportáž je ke zhlédnutí na stránkách pořadu Reportéři ČT na serveru ČT24 s datem 23.ledna 2006 (pozn. redakce)

  • Demolice kasáren ve Znojmě, na jejichž místě vyrostly luxusní bytové domy a supermarket. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/245/24499.jpg
  • Ve Znojmě měly být zrekonstruovány objekty bývalých kasáren. Dnes se na jejich místě staví luxusní domy. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/246/24503.jpg
  • Pohled do ulice, kde měly nadále stát rekonstruované budovy kasáren (Znojmo). autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/246/24501.jpg
  • Supermarket Kaufland ve Znojmě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/246/24502.jpg
  • Pavel Balík autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/245/24500.jpg