Ucho Svobody: Návrat stařen a starců

Hned tři návratové nahrávky se objevily v posledních týdnech. Nejprve pódiová oslava 55 Bonnie Raitt. Ta proběhla vloni a teď vychází CD i DVD záznam koncertu. Rázná rusá zpěvačka vizuálně ne nepodobná Susan Sarandon svým zastřeným hlasem zpívala vkusně celou dohlednou minulost rockové éry písničky na pomezí folku, blues a rocku. Rozjela se na koncertě ve velkém a možná až trochu převelkém stylu.

A tak nejvkusnější na nahrávce je výběr hostů - o generaci mladší Ben Harper, Alison Krauss, Keb´Mo´ a asi nejvýraznější Norah Jones skvěle sekundují a vedou desku k lepšímu průměru a příjemné záležitosti pro fanoušky.

Na další nahrávce se sešli dva muži dlouhodobě pracující na rozmezí jazzu a popjazzu. Al Jarreau a George Benson. Oba zpívají, ten druhý navíc hraje na kytaru. Pro společnou nahrávku jménem Givin´ It Up přinesli z domova vlastní věci a pustili se do standardů. Přizvali zajímavé hosty - Jill Scott, která skvěle dotváří verzi God Bless The Child, Patti Austin a taky Paula McCartneyho. Lehounce nasládlá deska má několik strhujících momentů a je zcela evidentní, že v rozporu s názvem to jazzoví zpívající muži nevzdávají ani náhodou. Moc stejně kvalitních následovníků i tak nemají.

A asi nejlepší nakonec. Spolupráce pozapomenutého J J Calea a Erika Claptona nazvaná Road To Escondido. Clapton projektu evidentně slouží - sám dodal jen dvě věci, ostatní až na jeden standard vytáhl J J Cale. A pomohl jednak houpavému písničkáři opět ke světové pozornosti a sám si evidentně s chutí zahrál i zazpíval. Kvalitní americká hudba se všemi radostmi, které světu dodala.

Starci se prostě vracejí - jsou pořád v obraze, mají pořád co říct? Nebo stárne i posuzovatel?

Vydáno pod