Vzestup a pád jednoho blogu

"Blogování je v podstatě spíše veřejnou než soukromou aktivitou" - rozhodl britský Vrchní soud v Londýně, čímž omezil právo blogerů na soukromí a blogery postavil na roveň s veřejnými činiteli. Toto rozhodnutí padlo nedávno v soudním sporu, ve kterém anonymní autor populárního blogu Night Jack chtěl zabránit deníku The Times, aby zveřejnil jeho identitu.

Všechno začalo před více než rokem, v únoru 2008, když člen policejního sboru v Lancashire, pětačtyřicetiletý detektiv Richard Horton, si zřídil blog NightJack - An English Detective. Pod pseudonymem se zde svěřoval se svými zkušenostmi z policejní práce. Počátky svého blogování později popsal takto: „Někdy v prosinci 2007 jsem začal číst blogy, jejichž autory byli policisté (…) Když jsem je četl, začal jsem je komentovat, až některé moje komentáře byly delší než původní příspěvky (…). A tak jsem se rozhodl v únoru začít s vlastním blogováním jako NightJack (…) Moje bezprostřední svědectví o vyšetřování vážných zločinů a moje příspěvky o tom, jak by podle mého názoru měla policie ve společnosti fungovat, evidentně našly ve veřejnosti ohlas a čtenářská obec mého blogu se postupně rozrostla na 1500 lidí denně. Dostal jsem nabídku napsat knihu, ale odmítl jsem ji, protože svůj blog jsem nepsal kvůli penězům."

Po roce blogování v lednu 2009 Richard Horton přestal blog NightJack aktualizovat, neboť jak sám uvedl: „cítil jsem, že se začínám opakovat, a při ohlédnutí zpět jsem zjistil, že moje psaní se dostávalo na hranici tvrdé politické kritiky.“ Návštěvnost však neklesala a některé příspěvky se v kopiích rozletěly po celém internetu. Patří mezi ně například A Survival Guide for Decent Folk (Rádce jak přežít pro slušné lidi), o jehož obsahu vypovídají tyto mezititulky: Nejdříve si stěžuj, Začni obviňovat druhé, Nikdy policii nic nevysvětluj, Nic nepřiznávej, Neprojevuj žádný respekt k právnímu řádu a komukoli, kdo ho hájí. V úvodu textu se psalo: Rádce je určen lidem dodržujícím zákony pro případ, že by je policie vyšetřovala nebo zadržela. Jestliže uvedené rady pomáhají zločincům, proč by neměly pomoci i vám.

Přestože Horton přestal blog NightJack v lednu aktualizovat, v únoru 2009 se dostal do širšího výběru kandidátů na cenu George Orwella v kategorii blogů a v dubnu tuto kategorii vyhrál. Návštěvnost okamžitě vzrostla až na 60 000 internetových uživatelů, přestože blog nabízel už jen archivní příspěvky. Horton stále nevystoupil z anonymity a odměnu 3000 liber za Orwellovu cenu věnoval nadaci „Police Dependants' Trust" podporující rodiny policistů zabitých ve službě.

Letos v květnu se Horton doslechl, že si jeho dům přišel vyfotografovat reportér z Timesů a krátce nato následoval telefonát redaktora, který Hortona žádal, aby potvrdil či odmítl své autorství blogu NightJack. Horton se okamžitě obrátil na soud a ten vydal předběžné opatření, které deníku The Times zakazovalo zveřejnit Hortonovo jméno, jakož i fotografie jeho domu a rodiny. The Times se odvolal k Vrchnímu soudu, který minulý týden předběžné opatření zrušil. Nic tedy nebránilo tomu, aby The Times pravé jméno pseudonymu Jack Night ve svém listu odhalil. Jen tak mimochodem - Hortonovo jméno znaly už v květnu i jiné deníky, například The Independent. Jejich novináři však byli s Hortonem solidární a mlčeli.

Odhalení identity anonymního autora blogu potvrzené výrokem soudu vyvolalo v internetové komunitě smíšené reakce. Pod palbu kritiky se dostali především redaktoři deníku The Times. Právní zástupce Timesů je hájí argumentem: detektiv zveřejňoval na svém blogu informace také o případech, které sám vyšetřoval, čímž porušoval zákon a vnitřní předpisy, jež mu ukládaly mlčenlivost, proto bylo ve veřejném zájmu Hortona odhalit. Liberální The Guardian se postavil spíše na stranu blogera. Podle názorů zde publikovaných se odhalením identity anonymního blogera snižují šance na výskyt dalších „whistleblowers", tj. lidí, kteří budou ochotni upozorňovat na nedostatky a problémy kolem nás, podložené vlastní osobní zkušeností.

Bude zajímavé sledovat, zda se někdy podobný případ vyskytne i u nás. Zda anonymní bloger pak bude pokládán za novinářský zdroj spadající pod ochranu tiskového zákona č. 46/2000 Sb., §16, nebo za novináře, který musí počítat s tím, že také on je veřejnou osobou, jehož soukromí podléhá menší ochraně než u ostatních občanů.(Mám na mysli rozhodnutí Ústavního soudu č.453/03 ve sporu Ivan Brezina vs. Miloš Zeman z 11.listopadu 2005, ve kterém se praví: "Věcí veřejnou jsou veškeré agendy státních institucí, jakož i činnost osob působících ve veřejném životě, tj. např. činnost politiků místních i celostátních, úředníků, soudců, advokátů, popř. kandidátů či čekatelů na tyto funkce; věcí veřejnou je ovšem i umění včetně novinářských aktivit a showbyznysu a dále vše, co na sebe upoutává veřejnou pozornost. Tyto veřejné záležitosti, resp. veřejná činnost jednotlivých osob, mohou být veřejně posuzovány."

Dovětek: Je jasné, že blog NightJack zruinoval Hortonovu policejní kariéru, přestože policejní orgány slibují, že budou při vyšetřování jeho případu velkorysé. Z adresy blogu nightjack.wordpress.com všechny texty zmizely. Projevila však o ně zájem British Library, která Hortona požádala o souhlas se zařazením do svého archivu. Horton s předáním textů souhlasil.

  • Blogger.com autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/62/6145.jpg
  • Blog.cz autor: blog.cz, zdroj: www.blog.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/239/23815.jpg
Vydáno pod