Tři minuty ohně denně

A je tu podzim. Poslední listopadová neděle. Blíží se zima a – volba prezidenta. První všelidová volba. Všichni píší jenom o ní. Kdo nastoupí na Hrad po Václavu Klausovi? Bude to muž nebo žena, bude starý nebo mladý? Ale ruku na srdce – je to opravdu důležité? Opravdu? Myslíte?

Za chvíli napadne sníh a krajinu znehybní mráz. Koho budeme v tu chvíli opravdu potřebovat? Kdo nás zachrání před smrtí během mrazivé noci? Prezident nebo oheň? S nadcházející zimou bych se tedy rád poklonil ne panu prezidentovi, ale živlu, který teď budeme opravdu nejvíc potřebovat. Je to živel, jehož všudypřítomnost si většina z nás možná ani neuvědomuje – vždyť lidi dnes nezahřívá oheň, ale radiátor ústředního topení a teplá voda teče z kohoutku „sama“.

Ale není tomu tak. V celé naší zemi hoří po celý rok (ano, kvůli teplé vodě i v létě) tisíce ohňů v tisíci topeništích. Tisíce lidí ty ohně udržují. Krmí je uhlím, plynem, naftou, benzínem, dřevem. Jsou to ohně ukryté, průmyslové, ale je to pořád tentýž prazákladní živel, který ozařoval už tvář pračlověka.

Abyste mohli zapnout počítač, televizi či žárovku, hoří v některé z desítek tepelných elektráren oheň. Vlastně jsme se od parních strojů neposunuli o mnoho dál. Vždyť elektřinu nám převážně vyrábí oheň!!! Ba i ten motor, který máme v autě, je spalovací, i v něm hoří v tisícině vteřiny malé ohně!

  • Oheň zdroj: Bedřich Ludvík http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4167/416613.jpg
  • Dřevo zdroj: Bedřich Ludvík http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4167/416614.jpg
  • Oheň zdroj: Bedřich Ludvík http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4167/416612.jpg
  • U krbu zdroj: Bedřich Ludvík http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4167/416615.jpg

A když se na krajinu snese mráz a hladiny rybníků a řek zamrznou, přichází ke slovu oheň v tom prazákladním slova smyslu: oheň v kamnech, v kotelně za městem, anebo ten oheň nejušlechtilejší, oheň v krbu – tanečník tančící na voňavých bukových polenech.

Každému člověku by měl být umožněn styk s živým ohněm. K dobrému životu nestačí vědomí, že někde daleko v kotelně něco, bůhvíco, hoří! Pohled na oheň z hořících polen patří k základním právům člověka. Každý člověk by měl mít právo alespoň na tři minuty pohledu do ohně denně!

Pro všechny ty, kterým se nedostává pohledu do ohně, jsem na YouTube takové tři minuty ohně natočil. Sdílejte je se mnou! Během těch tří minut uvidíte ve zkratce jak mladý, začínající oheň, tak silný, planoucí oheň, ale i starý, sálající oheň. Doufám, že mé tři minuty ohně denně na vás budou mít pozitivní vliv, že se u nich v nadcházející zimě zahřejete a budou mít tudíž vysokou návštěvnost!

Já vím, je to jen virtuální oheň, ale jinou možnost, jak s vámi sdílet svůj oheň, nemám. Pohled do ohně je terapeutický nástroj. Ví se to od věků a jen v poslední době se na to pozapomíná. Jako kdyby oheň nebyl i dnes pro většinu světa stále tou vymožeností, jakou byl pro pravěkou tlupu.

Obávám se ale, že jednou přijde doba, a my, kteří se dnes díváme na oheň třeba skrze YouTube, se zase ocitneme zpátky u ohňů.

Ale nebojte se. Až ta doba přijde, a mezi vraky aut zaplanou tisíce, do daleka viditelných ohňů, oheň nás nezradí. Zahřeje houfec lidských těl semknutých kolem něj, ba i ty vlky odežene.

Dobrá, volme prezidenta, ale mysleme při tom na oheň!!!

Vydáno pod