Když nároďák neklopýtá v hotelu

„Vůbec nic jsem neplatil a ta částka taky nesouhlasí.“ Vyjádření Tomáše Ujfalušiho po prohýřené narozeninové noci českých fotbalových reprezentantů v Hotelu Praha za těch více než sedm let téměř zlidovělo. Ujfaluši už v reprezentaci dávno skončil, dejvický „svatostánek“ pro nomenklaturní špičky zase před časem srovnali se zemí. A český nároďák jede na vítězné vlně. Čtyři kvalifikační zápasy, čtyři výhry. Není to ale jen trenér Pavel Vrba, kdo reprezentaci znovu přivedl do obliby fanoušků.

Podobně jsou na tom i na Slovensku. Tamní euforie po vydřeném vítězství nad Španělskem byla určitě ještě větší, než ta česká po úvodním překvapení s Nizozemskem. Trenér Ján Kozák to chytil za správný konec a jediného většího problému, kterého se může teoreticky obávat, jsou občasné nejisté výkony gólmana Matúše Kozáčika, od něhož si tuzemský reprezentační brankář Petr Čech někdy vypůjčí „nejlepší hity“.

Proto teď musí Slováky dost mrzet, jakou akci rozjela po domácích zápasech o postup na Euro 2015 jejich jednadvacítka. Hotel v Senci hoši vypili do dna, erotické escorty měly v oblasti přetížené linky a hotelový hlídač si musel přijít doslova jako Spoutaný Django. „Jediné štěstí bylo, že někdo hotel zavřel a hráči nemohli vyrazit do okolních bordelů,“ stojí v anonymním dopise, který dostala slovenská média. Zřejmě slušný oddíl, chtělo by se dodat.

Ve světle toho mě pobavilo odhalení deníku Blesk, který minulé úterý přichvátal s doslova šokující informací, že český tým šel po výhře nad Islandem na večeři. Jaká to drzost, domů měli jet a spát! Nabízí se hypotéza, že článek by mohl být zamýšleným seriálem, který bude pokračovat skandálními galeriemi z klozetů přímo po zápase ve Štruncových sadech.

Česká reprezentace šla v posledním roce hodně do sebe. A nemám teď na mysli jen hráče, ale celý realizační tým a management. Čilá komunikace s fanoušky, pravidelné živé přenosy z tiskových konferencí na webu asociace. A dokonce i tréninků, což vyvrcholilo na sobotním otevřeném tréninku nároďáku v Plzni, kam přišlo několik tisíc nadšených diváků. Všechno to jsou skvělé zprávy, snad fotbalisti na vavřínech neusnou. Pak taky nebude fanoušky mrzet, až národní tým klopýtne. Nemyslím v hotelu, ale na hřišti.