Politici z Frýdku-Místku nepředražili čištění příkopů. Soud o tom rozhodl po pěti letech

Zprošťujícím rozsudkem soudu skončila po sedmi letech od začátku policejního vyšetřování kauza údajného předraženého čištění příkopů kolem cest ve Frýdku-Místku. Za zhruba čtyři kilometry město zaplatilo přes šest milionů korun. Podle soudu ale žalovaný skutek není trestným činem. Všichni souzení, mezi kterými byli i primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký a dva bývalí primátoři, od začátku jakékoliv pochybení odmítají.

Soud případ údajně předraženého čištění příkopů kolem cest po povodních v roce 2010 řešil pět let. Jeden metr vyšel přibližně na 1500 korun, celkem šlo o čtyři kilometry za více než šest milionů. Podle nepravomocného rozsudku se nic trestného nestalo.

„To se mohlo zastavit v okamžiku, kdy mě Senát nevydal k trestnímu stíhání. Kdyby si tehdy někdo přečetl důvody, proč mě nevydali k trestnímu stíhání, mohli jsme si sedm let života všichni ušetřit,“ popsala bývalá senátorka a primátorka Frýdku-Místku Eva Richterová.

O nevině politiků rozhodl znalecký posudek

„Na začátku byl jeden znalecký posudek, jeden jediný policejní znalecký posudek, který na začátku řekl, že jsme to nechali čistit za cenu, která nebyla obvyklá. A nakonec řekl, že to je cena obvyklá,“ uvedl náměstek primátora Frýdku-Místku Karel Deutscher (ČSSD).

Právě dodatek znaleckého posudku rozhodl o nevině obžalovaných. „Znalecký ústav cenu stanovil jako vyšší, tedy město v konečném důsledku na zakázce ušetřilo,“ řekla soudkyně Okresního soudu ve Frýdku-Místku Sandra Vareninová.

Státní zástupce Ladislav Hradil trvá na tom, že obžalované poslal před soud oprávněně. „Město nemělo k zakázce ani projekt a rozpočet. Právě v tom spočívala obtížnost pro znalce zjistit s časovým odstupem rozsah a cenu zakázky,“ uvedl Hradil.

Před čtyřmi roky se soudní proces přesunul na jeden den ven. Na okraj města se vydali obžalovaní i soudce. Šlo o to rozptýlit pochybnosti o hloubce či délce příkopů, na což si obžalovaní stěžovali. „Když se podíváte na příkopy, některé jsou i půlmetrové, některé ještě větší. Jsou lichoběžníkové, u soudu se pořád hovořilo o trojúhelnících,“ řekl v říjnu 2016 Pobucký.

Zprošťující rozsudek není pravomocný, žalobce zvažuje odvolání. Nejde o jedinou kauzu, kterou v souvislosti s frýdeckomísteckým magistrátem řeší soud. Už například dal podmínku bývalému řediteli městských strážníků za manipulaci s veřejnými zakázkami. Na začátku příštího roku bude znovu řešit kauzu stavebních parcel. Osm bývalých i současných zastupitelů města je prodalo podle žalobce za výrazně nižší cenu.