ČT nabídne od září více zpráv z Plzeňska a Ústecka. Staví tam regionální studia

Česká televize spustí letos dvě nová regionální studia, vzniknou v Ústí nad Labem a Plzni. Nabízet budou reportáže i vlastní moderované bloky ve vysílání zpravodajství ČT. Podle generálního ředitele České televize Petra Dvořáka informace z regionů diváky zajímají a těchto zpráv nabízí ČT24 každým rokem víc.

Budování nových studií v Plzni a Ústí nad Labem oznámil generální ředitel ČT Dvořák na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS). „Předpokládám, že nová studia budou dělat to, co nyní dělají studia v Hradci Králové a Českých Budějovicích. Budou nejen vyrábět zpravodajské reportáže, ale nově budou vysílat samostatně moderované a editované bloky vysílání na ČT24. Pokryjí více témat, využijí více hostů. Výsledkem bude více informací z těchto regionů v celostátním vysílání,“ vysvětlil Dvořák.

Aktuálně se podle Dvořáka dokončují v obou městech stavební práce, v příštích měsících by se měly montovat technologie. „Do pilotního provozu by měla studia přejít o prázdninách tak, aby od září mohla fungovat naostro,“ upřesnil generální ředitel. 

Nabízet zprávy z regionů je pro ČT důležité

Diváci podle něj o regionální zprávy stojí. „Prohlubování lokálního kontextu ve vysílání ČT24 vnímám dlouhodobě jako velmi důležitý úkol,“ zdůraznil.

Dodal také, že ČT24 nabízí denně zhruba 1 hodinu a 45 minut regionálních příspěvků. „Rok od roku se nám daří čísla zvyšovat. Sledovanost naší hlavní regionální relace Události v regionech je stabilně kolem 410 tisíc diváků denně.“

Další zprávy by měla nabídnout právě vznikající studia. „Bude to znamenat, že se nám podaří pokrýt celou republiku regionálními studii. Naše síť bude díky tomu dostačovat pro komplexní výrobu zpravodajství i publicistiky v každém regionu i pro samostatné regionální vysílání,“ dodal generální ředitel ČT Dvořák.

Česká televize má dnes vedle zázemí v Praze také televizní studia v Brně a Ostravě. Moderované bloky regionálního zpravodajství se vysílají rovněž z Českých Budějovic a Hradce Králové. Regionální zpravodajství ale nabízí ze všech krajů republiky.