V úterý se koná koncert proti Radě ČRo i diskuse k Radiu Wave

Praha - V úterý 11. listopadu se v pražském divadle Archa uskuteční veřejná diskuse o Radiu Wave, v klubu Roxy se pak večer koná Koncert proti Radě Českého rozhlasu. Obě akce jsou reakcí na nedávné výroky členů Rady ČRo a programového ředitele ČRo týkající se údajného fašismu ve vysílání alternativně laděné stanice Českého rozhlasu Radio Wave a posluchačů této stanice.

Diskusi v divadle Archa od 17:00 organizuje odborný server DigiZone.cz. „Akce reaguje na poslední zasedání Rady ČRo, na kterém padlo bezprecedentní obvinění Radia Wave z propagace fašismu a programový ředitel ČRo Richard Medek o posluchačích této stanice prohlásil, že 'nejsou budoucností tohoto národa, nebo jen ojediněle',“ uvedl šéfredaktor serveru Jan Potůček.

Na diskusi byli mimo jiné pozváni generální ředitel ČRo Václav Kasík, Richard Medek, předseda rozhlasové rady Jiří Florian, místopředsedkyně Dana Jaklová a člen rady Antonín Zelenka. 

Pozvánka byla zaslána i Radku Voglovi, na základě jehož informací debata o údajném fašismu v programu Radia Wave vznikla. Vogl totiž ve svém hodnocení stanice pro Radu ČRo mimo jiné kritizoval to, že posluchačům pustila píseň kapely Primal Scream s názvem Swastika Eyes. Podle hudebních publicistů ale přitom naopak tato píseň, která zazněla i na nedávném koncertu britské skupiny v Praze, na nebezpečí fašismu poukazuje, nikoli jej propaguje. 

Mezi pozvanými jsou i šéfka Radia Wave Judita Hrubešová, publicista a bývalý člen rozhlasové rady Štěpán Kotrba, ředitel komerčního a s Radiem Wave žánrově spřízněného Radia 1 Saša Michailidis a také poslanci a senátoři z mediálních komisí obou komor parlamentu. 

Od 19:00 bude v nedalekém klubu Roxy následovat Koncert proti Radě Českého rozhlasu s podtitulem „Nejsem budoucnost národa“. Podle webových stránek www.nejsembudoucnostnaroda.cz je na programu Ohm Square, Charlie One a Beatburger Band. Na místě bude možné podepsat petici proti Radě Českého rozhlasu a k dostání budou i takzvaná „svaztrika“, tedy trička s nápisem odkazujícím na název koncertu. Vstup je zdarma.