Do poloviny srpna bude jasno, jak to bude se čtvrtým operátorem

Praha - Český telekomunikační úřad zveřejní konečné podmínky aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE do poloviny srpna. Původně to mělo být koncem července. Nové zájemce láká hlavně výhodnými frekvencemi pro vysokorychlostní internet.

Podmínky pro vstup čtvrtého operátora jsou připravené – čeká se už jen na vyjádření úřadu na ochranu hospodářské soutěže. Nový provozovatel by měl odstartovat cenovou revoluci a zlepšit konkurenční prostředí. Stávající trojice mobilních operátorů ale s novými podmínkami aukce nesouhlasí.

„Nejvíc nám vadí rezervace části spektra v 800 MHz pro nového hráče. Ta ve starých podmínkách nebyla a ČTÚ ji neodůvodnil. Dále nám vadí možnost obchodovat se spektrem po aukci,“ říká mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová.

Podobně se k tomu vyjádřili i ostatní operátoři a ohlásili, že za těchto podmínek se obrátí na české i mezinárodní soudy.

„Já se obávám, že čtvrtého operátora se pravděpodobně nedočkáme. Můžeme se dočkat nového vlastníka některého z těch stávajících,“ říká Martin Zikmund, odborník na telekomunikace.

I bez vstupu nového provozovatele sítě už ale některé paušály klesly téměř o 75 procent. Společnosti tak reagovali na příchod virtuálních operátorů.

Jak to bude se čtvrtým operátorem? (zdroj: ČT24)
Vydáno pod