Vyberte si to pravé pohlaví. Facebook nabídne 10 variant

Washington - Sociální síť Facebook poprvé nabídne v osobním profilu víc variant pohlaví. Uživatelé ve Spojených státech si můžou vybrat z deseti možností a nebudou omezeni dvěma jako doposud. Facebook používá přes 1,2 miliardy lidí.

Uživatelé anglické verze služby v USA si budou moci v příslušném políčku vybrat některou z deseti variant. Vedení Facebooku to oznámilo v San Francisku. Mezi deseti variantami budou například „transgender“, „intersex“ nebo „fluid“ (proměnlivé).

Facebook probíral seznam s odborníky. Služba, která má po celém světě 1,23 miliardy uživatelů, dosud nutila vybrat si mezi mužským a ženským pohlavím. Pouze síť Google+ nabízela ještě možnost „jiné“.

Facebook dává uživatelům možnost kontroly nad tím, kdo výběr pohlaví může vidět. Vychází tak vstříc lidem, kteří určení svého pohlaví považují za záležitost ryze privátní. „Chceme, aby se lidé u nás cítili autenticky, skutečně sami sebou,“ napsal Facebook ve zprávě o nové službě. „Pro většinu lidí to nebude znamenat nic, na některé to ale dopad mít bude,“ podotkla Brielle Harrisonová z Facebooku.

Tento krok odráží rostoucí vliv hnutí bojujících za práva transgender lidí v Americe. Žádají, aby měly tyto osoby stejná práva jako třeba homosexuálové. Zpráva Williamsova institutu z roku 2011 odhaduje, že v USA žije asi 700 tisíc transgender lidí, což je zhruba 0,3 procenta dospělých.

Facebook, největší světová sociální síť, oslavil nedávno deset let od svého založení. Každý den jej navštíví zhruba 700 milionů uživatelů. V Česku jejich počet stoupl na 4,2 milionu.