Policie odložila vyšetřování úniku neznámé látky v Jablonci nad Nisou

Policisté ukončili prověřování úniku neznámé látky v panelovém domě v Jablonci nad Nisou. Nejednalo se podle ní o trestný čin. Případem se zabývala policie pro podezření z obecného ohrožení. V červnu museli kvůli úniku zdravotníci ošetřit 37 lidí, které následně rozvezli do nemocnic. Vyšetřovatelům se nepodařilo zjistit, o jakou látku se jednalo, potvrdila České televizi mluvčí policie Libereckého kraje Dagmar Sochorová.

Podle policie se neprokázalo, že by došlo k trestnému činu obecného ohrožení. Na případu se podíleli i znalci toxikologie a chemie. „Provedeným prověřováním a vyhodnocením uvedených znaleckých posudků se nepodařilo spolehlivě ztotožnit látku, která v panelovém domě vyvolala zásah Hasičského záchranného sboru a evakuaci obyvatel domu,“ vyplývá z policejní zprávy.

K úniku došlo na začátku června letošního roku. Na místě zasahovali hasiči i záchranáři, kteří museli obyvatele panelového domu ve Skelné ulici evakuovat. Celkem 37 lidí odvezli záchranáři do nemocnic. Mezi nimi byl také jeden záchranář. Na vyšetření museli i dva policisté a devět hasičů.

O den později se lidé mohli vracet domů. Než vkročili do bytu, provedli hasiči vždy šetření, zda se v něm nějaká dráždivá látka nenachází.

Všichni obyvatelé domu si stěžovali na dušnost a pocit škrábání v krku. Žádná z osob ale podle policie neutrpěla újmu na zdraví. „Ani u jedné z poškozených osob na základě vyhodnocení zajištěné zdravotní dokumentace a znaleckého posudku z odvětví toxikologie nebyl zjištěn následek ve formě újmy na zdraví,“ doplnila mluvčí Sochorová.