Liberečtí družstevníci jsou ve sporu s radnicí. Kvůli převodu bytů hrozí soudní spor

Události v regionech: Liberecká radnice je ve sporu s družstevníky (zdroj: ČT24)

Při mimořádném jednání v Liberci měli v úterý zastupitelé města schválit první smlouvy na převody více než tisícovky družstevních bytů. Byty postavené před dvaceti lety se státní dotací jejich majitelé měli získat za symbolickou cenu. Zasedání ale město zrušilo, protože se nedohodlo s právníky na tom, jak by smlouvy o převodu měly vypadat. Přitom pokud se byty nepřevedou v termínu, hrozí, že se družstevníci obrátí na soud.

Výstavba rozsáhlého obytného komplexu v Liberci začala v červenci 1995. Na jejím financování se podílel jak soukromý sektor a město, tak i stát. První byty se měly majitelům družstevních podílů převést před víc než rokem za korunu.

Reakce primátora ale družstevníky zaskočila. „Sdělil nám, že naše smlouvy jsou absolutně neplatné a že podíly města nelze převést na družstva,“ řekla majitelka prvního družstevního bytu Naďa Vacková.

Družstevníkům dokonce hrozilo, že si budou muset podíly znovu odkoupit. „Jeden a půl milionu stál celý byt, ale bavíme se o cenách před dvaceti lety. Od té doby se ceny opravdu třikrát zvýšily,“ řekla předsedkyně Spolku spravedlnost pro bytová družstva Lenka Šlapáková.

Čekání na první dobrou zprávu přišlo letos na konci dubna, když zastupitelé schválili záměr převést byty za jednu korunu. „Já jsem ráda, že to došlo k nějakému zdárnému konci. Budu čekat na výsledek,“ řekla tehdy družstevnice Zorka Kašparová.

Právnici najatí městem nesepsali smlouvy

Jenže výsledek se v úterý nedostavil, situace se naopak dál zkomplikovala. Město se rozešlo s právníky, kteří měli smlouvu připravit. „Nakonec jsme nedošli ke konsensu, co smlouvy mají, musí a co jsme chtěli, aby obsahovaly,“ uvedl liberecký radní a vedoucí pracovní skupiny pro převod bytů Petr Židek (ODS).

Město teď musí co nejrychleji rozhodnout a byty převést. Pokud nebudou převedeny v termínu, mohou se družstevníci obrátit na soud. „Já věřím, že najdeme shodu a že k soudu nedojde,“ řekl Židek. Rada proto v úterý vybrala novou právní kancelář, která by měla smlouvy sepsat. Převody prvních bytů by se mohly uskutečnit v červnu.