Blahobyt na hraně krize. Pasta Oner vytvořil postapokalyptickou krajinu

Žijeme na horizontu pozlaceného věku, upozorňuje umělec Pasta Oner v liberecké Oblastní galerii. Na výstavě The Gilded Age znázorňuje současnou společnost balancující na hraně globálních krizí a zpochybňující svůj blahobyt. Instalaci v podobě postapokalyptické krajiny, do níž zahrnul svá díla pracující s odkazy na pop-art i slavné mistry, vytvořil přímo pro prostor galerie.

Rozpadající se svět v kontrastu k blahobytu západní společnosti symbolizují na výstavě barely na ropu, posprejované dveře od auta i suť.

„Víme, že se nacházíme ve světě, který je obklopován řadou globálních krizí, ať už jsou environmentální, sociální, nebo politické. A současně žijeme v západním světě luxusu a podmínkách, kdy máme více méně všechno po ruce,“ podotýká k apokalyptické krajině kurátor Pavel Kubesa.

Pasta Oner dospíval v devadesátých letech a výstavou se provokativně vrací k éře zlatého věku druhé poloviny dvacátého století. „Je to spíš taková ironizace touhy po tom, co bylo kdysi, co nám proteklo mezi prsty a dotkli jsme se toho jen tak zlehka. Byl to ten kontrast mezi absolutním nedostatkem a relativně okamžitým dostatkem,“ vysvětluje.

Ve své tvorbě s nadhledem zachycuje hodnoty a symboly soudobé popkulturní společnosti a s ní spojeného konzumerismu. Třeba prostřednictvím dvakrát zvětšeného nákupního vozíku. „Reaguje na způsob, kdy si kompenzujeme určité úzkosti nakupováním. Proto jsou uvnitř tablety dopaminu a endorfinu, které se vyplavují při různých příležitostech a nakupování je jednou z nich,“ upřesnil umělec.

Z výstavy Pasta Oner: The Gilded Age
Zdroj: Oblastní galerie Liberec

Odkazy na Rubense i Looney Tunes

Součástí výstavy jsou taky tři desítky pláten, ta velkoformátová o rozměru až dvou metrů. Pasta Oner maluje v kombinaci olejových a akrylových barev. Častým motivem jsou děti. „Ukazuje je jako symbol vyrovnávání se s dospělostí, které prožívám celý život, protože na svět koukám spíš dětskýma očima. Někdy malinko naivně,“ připouští.

Inspiruje se také starými mistry, jejichž díla kombinuje s komiksovou stylizací. Odkazuje tak na pop-art i pin-up ilustrace. Na výstavě tímto způsobem recykluje malby Rubense či Tiepola, ale po svém pojal třeba také Michelangelovu sochu Davida.

Postapokalyptický rozměr výstavy vystihuje dílo tvořené basketbalovým košem a božím okem. Pasta Oner se pro něj inspiroval větou, kterou říká prasátko v závěru animovaného seriálu Looney Tunes: „Tohle je konec.“

V případě výstavy The Gilded Age v Liberci to ale platí až 1. října.

Pasta Oner vystavuje v Liberci The Gilded Age (zdroj: ČT24)