V Kamenickém Šenově přibyly další zastávky ze skla

Kamenický Šenov má další skleněné zastávky (zdroj: ČT24)

Dvě neobvyklé zastávky nově stojí na příjezdu do Kamenického Šenova. Severočeské město proslulé sklářským řemeslem připomíná i tímto způsobem téměř tři sta let starou tradici – čekárny na autobusových zastávek nechalo zhotovit ze skla. Celkem je takových v Šenově už osm.

Dvě nové protilehlé zastávky ze skla vyprávějí každá trochu odlišný příběh. Jedna z nich připomíná výrobu skleněných lustrů, kterou se v minulých stoletích Kamenický Šenov proslavil.

Druhá se inspirovala tamní nejznámější přírodní památkou – Panskou skálou. Pozůstatku čedičového návrší se kvůli tvaru přezdívá také Varhany. „Možná je Panská skála klišé, ale chtěli jsme, aby to bylo čitelné pro šenovské občany,“ poznamenal spolutvůrce zastávky, sklář Leoš Smejkal.

Nově zprovozněné skleněné zastávky jsou v pořadí už sedmou a osmou tohoto druhu v Kamenickém Šenově. Ta úplně první se objevila v roce 2021. Prvních šest zastávek vytvořila společnost Preciosa. „Město nakoupí zastávky, udělá dlažbu a tak dále, ale design a skleněné komponenty jsou zcela v gesci zhotovitele,“ vysvětlil místostarosta Tomáš Tschakert (Změna pro Kamenický Šenov a Prácheň).

Ze skla plánuje město zhotovit i další čekárny na autobusových zastávkách. Líbí se místním i turistům, zvláště vyniknou v noci nasvícené.