Má vlast zněla „tak trochu velšsky“. Začalo Pražské jaro

V pražském Obecním domě zahájila v pátek tradiční Má vlast Bedřicha Smetany 78. ročník festivalu Pražské jaro. Dílo zaznělo v podání Orchestru Velšské národní opery z Cardiffu s šéfdirigentem Tomášem Hanusem. Přímý přenos bylo možné sledovat na ČT art.

Dirigent Hanus, který je rovněž členem umělecké rady festivalu, účinkuje v Česku výjimečně. Na Pražském jaru se objevil naposledy před deseti lety s Ensemble intercontemporain. V čele velšského orchestru stojí již šest let a dále rozvíjí zájem britského publika o českou hudbu. Kultovní dílo české hudby Má vlast se uvádí na Pražském jaru téměř každoročně. Tradici osvěžuje skutečnost, že se skladby ujímá každý rok jiný dirigent.

Hanus ČT sdělil, že Má vlast pro něj znamená „vzedmutí lidského ducha“, musel se ale potýkat i s určitými nesnázemi. „Smetana to nenapsal pro orchestr jednoduše. Možná ne to nejtěžší, ale to hlavní, co jsme hledali, byla krása smetanovského zvuku, která se z toho musí vydolovat. To prostě není zadarmo,“ sděluje.

Velšský orchestr si ale ke Smetanovi nemusel příliš hledat cestu, hudba je totiž podle dirigenta „geniální jazyk“. „Hudba má jednu obrovskou výhodu, že umí mluvit beze slov. Ona spousta věcí začne být hudebníkům jasná bez toho, že by člověk vykládal dlouhé příběhy,“ doplňuje.

Dirigent Hanus o letošním Pražském jaru (zdroj: ČT24)

„Velšská národní opera je jedním z absolutně špičkových operních souborů ve Velké Británii. Hudebníci právě pod vedením Tomáše Hanuse dokázali skvělá provedení Janáčkových oper. Myslím, že posluchači dnes uslyší něco, co ještě neslyšeli. Má vlast bude znít tak trochu velšsky,“ řekl ČT ještě před zahájením festivalu sociolog Jiří Přibáň z Univerzity Cardiff.

Jako součást zahájení Pražského jara se dopoledne uskutečnil pietní akt na vyšehradském Slavíně k poctě Bedřichu Smetanovi. Organizátoři také uspořádali odpolední akci s názvem Má vlast na Kampě, jejímž vyvrcholením byl přímý přenos zahajovacího koncertu na velkoplošné obrazovce. Přímý přenos odvysílala od 20 hodin i ČT art.

Jiří Přibáň hovořil o festivalu Pražské jaro (zdroj: ČT24)

Dorazil i prezident

„Pražské jaro se už od roku 1946 koná pod záštitou prezidenta republiky a máme velkou radost, pan prezident Pavel přijal naše pozvání, udělil záštitu festivalu a osobně přijde. Prezidentská lože bude plná, zazní fanfáry a hymna a myslím, že to dodá správnou náladu k Mé vlasti,“ avizoval ředitel Pražského jara Pavel Trojan. 

Pražské jaro každoročně přináší na čtyři desítky koncertů. Nabídka sahá od středověké hudby až po tvorbu žijících autorů. Rezidenčním umělcem letošního ročníku bude violista Antoine Tamestit, kterého diváci uslyší na čtyřech koncertech. Rezidenčním skladatelem víkendu soudobé hudby Prague Offspring bude Georg Friedrich Haas, jemuž zahraje skladby ansámbl Klangforum Vídeň.

Vöröšová a Hejl hovořili o festivalu Pražské jaro (zdroj: ČT24)

Kožená: Velmi ráda zpívám francouzsky

Pěvkyně Magdalena Kožená vystoupí na Pražském jaru v neděli, na klavír ji doprovodí Mitsuko Uchida. „Písně Claudeho Debussyho jsou naprosté perly. Je to repertoár, který se zpívá méně. Hodně zpěváků si vybírá německé písně, Schuberta, Schumanna či Brahmse. Mně připadá škoda, že se do toho málokdo pouští, proto jsme se s Mitsuko rozhodly, že zkusíme tuto cestu,“ popisuje pro ČT Kožená.

„Pro každého zpěváka je mateřština ten nejlepší jazyk, v jakém by chtěl zpívat. Tak je to i u mě. Velice ráda ale zpívám francouzsky, jde tam o vyjádření různých barev. Francouzské nosovky vybízejí ke hravosti,“ doplňuje pěvkyně.

Trojan hovořil o festivalu Pražské jaro (zdroj: ČT24)

Starou hudbu bude reprezentovat Les Talens Lyriques se svým zakladatelem Christophem Roussetem nebo kontratenorista Andreas Scholl. Debut Pražského jara bude patřit dirigentce Aleně Jelínkové, která povede Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK. Festival zakončí 2. června Česká filharmonie pod taktovkou Christopha Eschenbacha s programem Deváté symfonie Ludwiga van Beethovena.

„Beethovenovi se věnuji léta, takže si ho užívám. My s dirigentem (Eschenbachem, pozn. red.) spolupracujeme od roku 2006, je to moje srdcová záležitost. Rozumíme si beze slova a vždy mám ten pocit, že ve mně odhaluje další a další vrstvy, o nichž ani já nevím, že skrze ně můžu skladbu dál interpretačně posunout,“ sdělila ČT pěvkyně Simona Šaturová.

Adamová a Šaturová hovořily o festivalu Pražské jaro (zdroj: ČT24)