Při razii proti pašerákům našla policie obraz Jacksona Pollocka

Policie v Bulharsku našla obraz Jacksona Pollocka. Malbu jednoho z největších amerických malířů dvacátého století policisté objevili při operaci proti pašerákům uměleckých předmětů. Cenu obrazu odhadli experti až na padesát milionů eur (asi 1,2 miliardy korun).

O nálezu obrazu informovala bulharká média. Podrobnosti o nalezené malbě nebyly zveřejněny. „První expertizy ukazují, že jde o originál,“ uvedl ale Petar Todorov z bulharského ministerstva vnitra. 

Na rozsáhlé operaci proti pašerákům uměleckých předmětů se podle něj podílel i Europol a policie z Řecka a dalších zemí. Policie zasahovala v rámci této operace i v Aténách a na Krétě. Zadrženo bylo několik lidí, podle zpravodajského serveru Novinite byli zatčeni zatím tři Řekové a jeden Bulhar.

Autor nejdráže prodávaných obrazů

Jackson Pollock (1912–1956) byl jednou z klíčových postav abstraktního expresionismu. Proslul technikou zvanou dripping, kdy barvu nanášel litím či kapáním na plátno. Někteří označují jeho styl za akční malbu.

Pollockovým slavným dílem je například obraz s názvem No. 5 (Číslo 5), který se v roce 2006 prodal za tehdy rekordních sto čtyřicet milionů dolarů (téměř tři miliardy korun). V roce 2015 se další z autorových děl s názvem No.17A prodal ještě za vyšší cenu – dvě stě milionů dolarů (zhruba 4,4 miliardy korun) a je tak podle dostupných zdrojů pátým nejdráže prodaným obrazem na světě.