Grand designéry roku 2022 jsou Lexová a Smetana. Jejich sedací nábytek inspirovaly dětské schovávačky

Absolutním vítězem cen Czech Grand Design je potřetí za sebou tvůrčí duo. Grand designéry roku 2022 se stali Terezie Lexová a Štěpán Smetana, Akademii designu zaujali kolekcí sedacího nábytku. Pořadatelé dále udělili ceny v osmi kategoriích, mimo jiné i za nové pojetí hasicího přístroje či fototerapeutické svítidlo. Už poněkolikáté se ocenění za svou tvorbu dočkala módní designérka Liběna Rochová.

„Jako děti jsme si stavěli schovávačky ze sedáků a peřin uprostřed obývacího pokoje a tvořili si tak svůj vlastní malý svět. Ve vlastním hravém světě jsme se ocitli i při navrhování nové kolekce pro Polstrin, kdy jsme jednotlivé polštáře skládali a volně tvarovali k sobě, výsledkem čehož byla kolekce Hide and Seek,“ popsali svou práci vítězové.

Dvojice se potkala při studiu produktového designu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové a pod společnou značkou tvoří od roku 2018. S výhrou je spojená organizace výstavy v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně.

Do Síně slávy českého designu vstoupil in memoriam průmyslový designér Otakar Diblík (1929 až 1999), který významně ovlivnil podobu dopravních prostředků Československa.

S letošními finalisty seznamuje výstava fotografií v Galerii České spořitelny, která trvá do 2. dubna. Záznam z předávání cen odvysílá Česká televize v pondělí 27. března.