Kokoschkův obraz Žena a otrok je na seznamu odcizených děl, tvrdí kurátorka

Události: Obraz Žena a otrok je podle kurátorky na seznamu odcizených děl (zdroj: ČT24)

Obraz Oskara Kokoschky Žena a otrok, který v neděli nabídla v aukci galerie Adolf Loos v Praze, je na seznamu odcizených děl. Uvedla to kurátorka sbírek Židovského muzea v Praze Michaela Sidenberg. Podle galerie jsou ale všechny nároky dědiců vypořádané.

Úder kladívka, které by odkleplo prodej obrazu, nezazní. Kupce za nejméně 242 miliony nenašel. „Kokoschka by se vydražil, neboť jsme na něj měli dva klienty ze zahraničí. Ale na základě toho účelového článku od aukce odstoupili. Chystáme s majitelem na ten časopis žaloby,“ řekl majitel Galerie Adolf Loos Vladimír Lekeš.

Prodej zpochybnil vídeňský list Der Standard. Ten napsal, že nároky na obraz mají dědicové poválečného majitele, továrníka Hanse Dittmayera. „Zveřejnění našeho článku se uskutečnilo ve veřejném zájmu a požívá proto ústavní ochrany,“ uvedla v reakci pro ČT za list Der Standard Sophie Tichy.

„Nároky Hanse Dittmayera, což byl německý kolaborant, který tento obraz prodal přes galerii Václav Hořejš před svým zatčením, tak jsou naprosto neoprávněné,“ tvrdí Lekeš.

Obraz musel v roce 1942 prodat v tísni právě Dittmayerovi židovský sběratel Fritz Glaser z Drážďan. S jeho dědici se podle galerie současný český majitel vyrovnal.

„Ten obraz figuruje v jedné z nejprestižnějších databází uloupeného umění Lostart.de. Je tam registrován dědici Hanse Dittmayera od roku 2001. Já bych doporučila, aby se do vyřešení restitučních nároků s tím dílem dále neobchodovalo,“ řekla Sidenberg.

Kokoschkův obraz má vývozní povolení resortu kultury. Sběratel, který ho vydraží, ho může odvézt do ciziny. Povolení vydala letos v lednu Moravská galerie v Brně, která na to má právo. Sdělila, že prověřila, zda obraz není v databázích odcizených děl obětí druhé světové války.