V Divadle Petra Bezruče začal Proces s Josefem K., pod dohledem médií

Divadlo Petra Bezruče uvádí Kafkův Proces (zdroj: ČT24)

V den svých třicátých narozenin je Josef K. zatčen, nedozví se však, z jakého důvodu. Proces, který s ním ve stejnojmenném románu vedl Franz Kafka, nyní uvádí Divadlo Petra Bezruče. Německý originál nově zdramatizoval umělecký šéf divadla Jan Holec. Hlavní hrdina Kafkova nedokončeného románu je obětí mocenského a soudního systému. U Bezručů ale bojuje především sám se sebou.

Proces napsal Kafka německy v roce 1914. Nedokončený román vydal po Kafkově smrti jeho přítel Max Brod, navzdory autorově výslovnému přání, aby nikdy vydán nebyl.

„Čtení a interpretace Kafky se většinou vztahovala k tématu nesvobody a boje individuality versus systému. Já jsem ten příběh četl více perspektivou Kafky a jeho chorobnou úzkostí, která ho svazovala, a jakési vlastní nesvobody v tomhle světě a neschopnosti najít v něm místo,“ vysvětluje autor dramatizace Jan Holec. Ujal se rovněž režie.

Josef K. je vážený pracovník banky, dokud ho jednoho dne nepřijdou zatknout neznámí muži. Aniž ví proč, začne s ním proces. Josefa K. v absurdním příběhu o manipulaci ztvárnil Jáchym Kučera, pro něhož jde o zatím nejvýraznější roli v Bezručově divadle. „Řekl bych, že je to o narcismu jakožto psychické poruše, o životě, o uzavřenosti člověka před světem, neschopnosti se přizpůsobit pravidlům,“ podotýká k inscenaci.

Mediální obraz

Obžalovaný Josef K. komunikuje se světem často nepřímo skrze kameru. Celý proces je navíc zaznamenáván a promítán na plátno za jevištěm. „Pracujeme s mediálním obrazem postav. Ve chvíli, kdy vytváříme zprostředkovaný obraz, tak se image, kterou si tvoříme, často vzdaluje realitě,“ domnívá se Holec.

Proces je pro něj osobním titulem. Dramatizaci prý nechával zrát v šuplíku několik let. „Teď je ta správná doba. I proto, co se děje ve společnosti, ta vnitřní úzkost právě teď potřebuje ven,“ domnívá se.