Novák, Rooneyová, Kosatík či Němec. Na Velký knižní čtvrtek vyšlo patnáct novinek

Události v kultuře: Velký knižní čtvrtek (zdroj: ČT24)

Na pultech knihkupectví se objevily nové knihy Jana Nováka, Pavla Kosatíka, Jana Němce nebo Sally Rooneyové. V rámci tradiční propagační akce Velký knižní čtvrtek vyšlo patnáct novinek českých i zahraničních autorů. Natáčel s nimi Tadeáš Hlavinka.

Od rozdělení Československa přes tragédie a vzepětí občanské společnosti až po současné problémy. Pavel Kosatík říká: zájem Slováků o Česko je větší, než je tomu naopak. I proto se v nové knize Slovensko 30 let poté snaží přiblížit Čechům posledních třicet let v zemi nejbližších sousedů.

„Dneska už nemá cenu někomu vyprávět, jaká to byla senzace, že jsme se rozešli bez násilí. To bylo zajímavé v roce 92, kdy se vraždilo v Jugoslávii. Dneska je důležité, jaké ty vztahy doopravdy jsou, a já si myslím, že ty česko-slovenské by mohly být mnohem těsnější,“ vysvětluje Kosatík.

„Těžký prachy“ před dvaceti lety vozil spisovatel Jan Novák, když pracoval jako ozbrojený kurýr v americkém Chicagu. Pojmenoval tak i svoji novinku. „Psalo se o tom výborně. Tenhle druh povolání přitahuje lidi, kterým se dějí příběhy,“ popisuje Novák.

Běžně převážel desítky tisíc dolarů, nebezpečné byly především cesty do ghett. Novák vypráví třeba příběh svého kolegy původem z Bosny. „To byl shodou okolností jediný člověk, s kterým jsem se stýkal mimo práci, hrál jsem s ním šachy. Střelili ho na Vánoce kvůli šedesáti tisícům dolarů do hlavy. Naštěstí to byl vysoký chlap a ten, co ho střílel, byl malý černoch, co střílel nahoru. Ta kulka z osmatřicítky se mu odrazila od lícní kosti do ucha, ne do mozku,“ popisuje Novák.

Rooneyová znovu píše o mileniálech

Řidičem, kterému jde občas o život, je také hlavní hrdina románu Asfaltová pustina. Ten se ale pohybuje na druhé straně zákona, i když se spojení s podsvětím snaží uniknout. „Chtěl bych poděkovat všem čtenářům v České republice, kteří dají Asfaltové pustině šanci,“ říká spisovatel S. A. Cosby. Podle redaktorky nakladatelství Argo Martiny Mašínové dokáže společenské problémy podat formou, která je veskrze zábavná, ale přitom je nepopírá.

Psát o těch nejaktuálnějších událostech si vyzkoušel Jan Němec, teď nabízí pětici povídek o válce na Ukrajině. O životě mileniálů ve své novince opět promlouvá populární Sally Rooneyová, jejíž knihy Normální lidi a Rozhovory s přáteli se nedávno dočkaly i úspěšných seriálových adaptací.

Vychází také závěrečný díl čtenářsky oblíbené série Poslední aristokratka. Dosud se prodalo téměř půl milionu výtisků. „Je to zakončení té série, ale on ještě bude předcházet prequel, aristokratka v roce 83. Ale teď už je opravdu konec, takže kdo to nemá rád, tak si může oddechnout, už to nebude dál,“ říká spisovatel a kastelán Evžen Boček.

Neobvykle byla tentokrát do Velkého knižního čtvrtka zařazena též poezie. Pustá země nobelisty Thomase Stearnse Eliota získala nový český překlad ke stému výročí svého prvního vydání.