Zemřela britská spisovatelka Hilary Mantelová, autorka románu Wolf Hall

Zemřela britská spisovatelka Hilary Mantelová, bylo jí sedmdesát let. Dvojnásobná držitelka britské literární Man Bookerovy ceny se proslavila mimo jiné bestsellerem Wolf Hall, kniha vyšla i v českém překladu.

O úmrtí spisovatelky informovalo na Twitteru nakladatelství 4th Estate Books. „Jsme zdrceni úmrtím naší milované spisovatelky, dámy Hilary Mantelové, a myslíme na její přátele a rodinu, zvláště jejího manžela Geralda,“ uvedlo nakladatelství.

„Je to zničující ztráta a my můžeme být jen vděční za to, že nám po sobě zanechala tak skvostné dílo,“ stojí v oznámení. 

Mantelová se proslavila svými historickými romány a dostalo se jí mnoha poct, zejména Man Bookerovy cenu (nyní Bookerova cena). Jejím laureátem se mohli do roku 2014 stát jen autoři z Commonwealthu, Irska, Jihoafrické republiky a Zimbabwe. Dnes je otevřena všem anglicky píšícím literátům.

Proslavila se trilogií o Thomasi Cromwellovi

Hilary Mantelová ocenění získala v roce 2009 za román Wolf Hall. Mimochodem, mezi šesti nominovanými byl tehdy také román Simona Mawera Skleněný pokoj, inspirovaný brněnskou vilou Tugendhat.

Wolf Hall se odehrává za doby, kdy král Jindřich VIII. hodlá zrušit své manželství a oženit se s milenkou Annou Boleynovou, čímž se dostane do sporu s církví, a kdy na scénu vstupuje Thomas Cromwell.

Jeden z největších státníků Anglie je hrdinou i pokračování Převeďte mrtvé. Za tento román Mantelová obdržela Man Bookerovu cenu podruhé – jako první žena a první britský autor. Předseda poroty Peter Stothard tehdy Mantelovou označil za „největší moderní anglickou prozaičku“, která přepsala způsob historické fikce.

Trilogii završil příběh Zrcadlo a světlo. V češtině vyšla od Mantelové také černá groteska Za temnotou a povídkový soubor Zavraždění Margaret Thatcherové.