Zlatého lva v Benátkách nakrmí Marilyn Monroe či Aronofsky. Česká produkce ho pozoruje zpovzdálí

V Benátkách začíná nejstarší filmová přehlídka na světě. Chybět na ní nebudou ani zástupci české kinematografie, tuzemských stop je tentokrát ve festivalovém programu více, byť žádné v hlavní soutěži. Na červený koberec se chystají i hollywoodské hvězdy. Benátská přehlídka chce připomenout ale také filmaře, kteří přijet nemohou, protože čelí perzekuci či válce.

Ostrov Lido bude filmem žít do 10. září, kdy z třiadvaceti snímků vybere nového laureáta Zlatého lva. K nejočekávanějším premiérám hlavní soutěže patří životopis Marilyn Monroeové od novozélandského režiséra Andrewa Dominika. Hollywoodskou femme fatale se ve snímku Blonde stala Ana de Armasová.

Darren Aronofsky promítne novinku The Whale o morbidně obézním muži, který se pokouší navázat vztah se svou odcizenou dospívající dcerou. Britka Joanna Hoggová chce porotu v čele s herečkou Julianne Mooreovou přesvědčit duchařským příběhem, v němž se matka v podání Tildy Swintonové musí postavit v rodinném sídle pohřbeným tajemstvím.

Martin McDonagh se v soutěžním dramatu z odlehlého irského ostrova pokouší zjistit, proč se rozpadlo přátelství Colina Farrella a Brendana Gleesona. Domácí kinematografii zastoupí Luca Guadagnino, v dramatu Bones & All sleduje mladou ženu na okraji společnosti.

České stopy jsou početné

Do hlavní soutěže se dostaly také filmy z Íránu, Argentiny či Japonska. Česká kinematografie nenavázala letos na úspěch Václava Marhoula, který v roce 2019 díky Nabarvenému ptáčeti vrátil po čtvrtstoletí český film do hlavní soutěže. Dva snímky natočené v české koprodukci byly ale vybrány do soutěžní sekce Horizonty.

Slovenský tvůrce Michal Blaško uvede svůj celovečerní debut Oběť. Tou je v dramatu zdánlivě čtrnáctiletý Ukrajinec, kterého údajně bezdůvodně napadli Romové z maloměsta, kde všichni žijí. Druhý ze soutěžních filmů – Obzor rumunského režiséra a scenáristy Mihaie Mincana – vychází ze skutečného příběhu. Vypráví o muži, který se pokusil dostat přes Atlantik jako černý pasažér na lodi.

Do sekce Venice Immersive, kde jsou díla využívající prvky virtuální reality, byl zařazen český animovaný film Tmání. Režisér Ondřej Moravec zavede diváky prý přímo do své hlavy, aby jim přiblížil život s depresí.

Podle scénáře Češky Kláry Vlasákové vznikla Běžná selhání. „Feministickou dystopii“ s Taťjanou Medveckou či Vicou Kerekes v hlavních rolích natočila rumunsko-maďarská tvůrkyně Cristina Grosanová. Téměř pravidlem se už stalo promítání československého filmu v sekci věnované restaurovaným titulům. Letos benátské publikum zhlédne trezorové Ucho.

Koberec pro Hollywood, protest za Panahího

Z Hollywoodu na červený koberec v Benátkách zamířili Penélope Cruzová, Cate Blanchettová, Willem Dafoe či Catherine Deneuveová, která obdrží Zlatého lva za kariéru. Britský idol Harry Styles doprovodí svou partnerku, také herečku Olivii Wildeovou. V Benátkách ale mimo soutěž představí jako režisérka psychothriller Don't Worry Darling.

Letošní ročník pamatuje i na zástupce filmové branže, kteří do Benátek přijet nemohou. Vedení festivalu vyzvalo filmaře a další osobnosti, aby se připojili k protestu před promítáním soutěžního snímku Džafara Panahího. Íránský tvůrce byl nedávno uvězněn na šest let, aby si odpykal dřívější podmínečný trest za šíření protivládní propagandy. Jeden den věnuje festival podpoře Ukrajiny, za účasti ukrajinských filmařů, umělců a představitelů tamního filmového průmyslu.

Útlak a nesvoboda nejsou pro benátský festival vzdálené téma. Zahájily sice letos devětasedmdesátý ročník, od založení ale uplynulo rovných devadesát let. Oslavy jsou ovšem rozpačité, začátky slavného festivalu jsou totiž spojeny s fašismem. Zakladatel přehlídky, hrabě Giuseppe Volpi di Misurata, byl ministrem financí ve vládě diktátora Benita Mussoliniho.