Seriálový Sandman si plní sen o úspěchu, přesto si o pokračování zatím může nechat zdát

Seriálový Sandman čeká na druhou sezonu (zdroj: ČT24)

Netflixu kraluje Pán snů. Sandman se už tři týdny drží na vrcholu žebříčku nejsledovanějších seriálů této streamovací platformy. Na hrané adaptaci slavné komiksové série se podílel i její původní autor, britský spisovatel fantasy Neil Gaiman. Druhá seriálová sezona navzdory diváckému úspěchu ještě potvrzena není.

Komiksová předloha o Pánovi snů, který se po desítkách let věznění musí znovu ujmout vlády nad svou říší, vznikala v první polovině devadesátých let. Neil Gaiman se pustil cestou osobitého propojování mýtů, nadpřirozena a fantastiky. Před akčními scénami má přednost kladení otázek, jak snění ovlivňuje realitu.

„Snažil jsem se napsat komiks, který by se líbil spíše kritikům, než takový, jaký by si lidé kupovali,“ přiznal Gaiman. Překvapivě ale přišlo jak uznání kritiky, tak komerční úspěch. Sandman sbíral prestižní ceny a stal se kultovním dílem, které údajně přitáhlo ke komiksům více čtenářek. 

„Mohl jsem vytvořit příběh o pětasedmdesáti sešitech, který skončil, až když jsem s ním byl hotový. Ze všech věcí, které Sandman změnil, ze všech pravidel, která porušil, je právě tohle to, na co jsem dodnes nejvíc pyšný,“ podotýká Gaiman.

Je nějaký důvod, proč tato postava musí být muž?

Po třiceti letech sám dohlížel na věrnost seriálové adaptace. A také na sociálních sítích bránil odlišnosti od předlohy. Některým příznivcům komiksu se nelíbilo třeba to, že postavu Lucifera hraje žena nebo že Smrt má v seriálu tmavou barvu pleti.

„Moc rád jsem otevíral nové volby. Když jsme vybírali herce a procházeli postavy, kladli jsme si otázku: Je nějaký konkrétní důvod, proč tato postava musí být muž? Je nějaký důvod, proč musí být bílá?“ popisuje přípravu seriálu. A dodává, že mnohé věci seriálovém zpracování ponechal tak, jak byly i v jeho komiksu.

Premiéra seriálu Sandman v Londýně: autor předlohy Neil Gaiman, herci Vivienne Acheampongová a Tom Sturridge a showrunner Allan Heinberg
Zdroj: PA/ČTK

Druhá sezona? Být nejlepší nemusí stačit

Sandman už získal také bonusovou, částečně animovanou epizodu. I přes divácký úspěch první série je ale pokračování podle Gaimana zatím jen ve snech, přestože většina komiksového příběhu zůstala v knižní podobě.

„Sandman je opravdu drahý seriál. A aby Netflix uvolnil peníze a umožnil nám natočit další sezonu, musíme si vést neuvěřitelně dobře. Takže ano, poslední dva týdny jsme byli nejlepším seriálem na světě. To ale pořád nemusí stačit,“ odpověděl Gaiman na Twitteru fanouškovi, který se divil, že ani přes úspěch seriálu není pokračování jisté.

Netflix dosud nepotvrdil, zda seriál prodlouží. Tvůrci Sandmana jsou ale prý připraveni rozvíjet nový příběh, jakmile dostanou zelenou. Showrunner Allan Heinberg už na začátku srpna časopisu Rolling Stone prozradil, že se scenáristy několik týdnů probírali nápady pro druhou sezonu.