Pokračování Top Gunu je top i v tržbách. Myslel jsem, že něco takového už neuvidím, prohlásil o filmu Tarantino

Pokračování Top Gunu je kasovní trhák (zdroj: ČT24)

Top Gun: Maverick nepřestává lámat kasovní rekordy. Kromě skoro jedné a půl miliardy dolarů si nový snímek o stíhacích pilotech a nesplnitelných misích získal i nespočet fanoušků. Velkou chválu si vysloužil i třeba od režiséra a scenáristy Quentina Tarantina.

„Víš, co je jeden z nejlepších scénářů v historii Hollywoodu?“ ptá se Tarantino jako postava ve filmu Vyspi se se mnou z roku 1994. Odpovídá, že Top Gun. A názor nezměnil ani po zhlédnutí pokračování, které se na plátna dostalo letos.

„Miluju film Top Gun: Maverick. Podle mě je fantastický. Viděl jsem ho v kině. Tenhle film poskytuje skutečnou filmovou podívanou, kterou jsem si myslel, že už nikdy neuvidím,“ nešetřil chválou v podcastu ReelBlend. Stejně mluvil i o remaku slavného muzikálu West Side Story, který loni do biografů uvedl režisérský matador Steven Spielberg.

Pokračování Top Gunu se podle Tarantina blíží filmu, jak by ho mohl natočit režisér původního snímku Tony Scott, kdyby ještě žil. Tarantina se Scottem pojí gangsterská Pravdivá romance, k níž napsal scénář.

Díky, že lidé film podpořili

Snímek Top Gun: Maverick vznikl v režii Josepha Kosinského. Příběh, v němž opět za knipl stíhačky pozval Tom Cruise, si nezískal jen Tarantina. Za třináct týdnů od své premiéry už snímek stihl celosvětově vydělat přes 1,4 miliardy dolarů. Má tak nakročeno k tomu zařadit se mezi komerčně nejúspěšnější filmy, v posledních letech se kasovní úspěch daří třeba superhrdinské sérii Avengers, vrchol žebříčku okupuje Avatar. Vizuálně výpravné sci-fi by se mělo před Vánoci dočkat v kinech pokračování.

Obrovský úspěch nového Top Gunu zaskočil i samotné tvůrce, kteří kvůli pandemii s premiérou čekali. „Věděli jsme, že je správné film pozdržet, protože jsme věděli, že se musí promítat na velkém plátně. Díkybohu, že jsme počkali a že lidé film podpořili,“ uvedl k rekordním tržbám režisér Kosinski.

Probírají se už i šance Top Gunu dosáhnout úspěchu nejen u diváků, ale rovněž ve filmových cenách. Z kasovních trháků se naposledy podařilo Oscara získat před téměř deseti lety Návratu krále ze série Pán prstenů.