„Je to pouze padesát let!“ Americká filmová akademie se apačské herečce omluvila za posměch

Horizont ČT24: Omluva pro herečku Littlefeatherovou (zdroj: ČT24)

Americká filmová akademie se omluvila indiánské aktivistce a herečce z kmene Apačů Marii Louise Cruzové, známé jako Sacheen Littlefeatherová, za urážky, kterým v roce 1973 čelila po svém projevu na Oscarech. Umělkyně tehdy vystoupila na slavnostním ceremoniálu místo herce Marlona Branda, aby promluvila o zobrazování původních obyvatel Ameriky v hollywoodských filmech. Publikum ji z pódia vypískalo.

V roce 1973 získal Marlon Brando cenu za nejlepší mužský herecký výkon ve filmu Kmotr. Brando však sošku kvůli nesprávnému zobrazování indiánů v americkém filmovém průmyslu převzít nechtěl. Místo něj se na pódium dostavila tehdy šestadvacetiletá herečka Sacheen Littlefeatherová.

Čas vyhrazený pro děkovnou řeč se rozhodla věnovat poselství, které chtěla spolu s Brandem předat americkému lidu. Sám herec jí připravil osmistránkový text, pořadatelé ceremoniálu jí ho z časových důvodů přečíst nedovolili. Hovořit mohla pouze minutu, údajně celý tehdejší projev improvizovala.

Posměšky a nepravdivé spekulace

„Důvodem, proč tu stojím, je současné zacházení s americkými indiány ve filmovém průmyslu, v televizi, v reprízách filmů a také v souvislosti s událostmi ve Wounded Knee,“ zaznělo z úst herečky. Odkazovala tak na střety policistů a příslušníků kmene Oglalů v městečku v Jižní Dakotě a jejich následné hromadné zatýkání.

O tématu se jí nemluvilo lehce, očekávané podpory od přihlížejících se jí nedostalo. Dva kolegové z filmového průmyslu vyprovodili Littlefeatherovou z pódia s posměšky. Klid na Littlefeatherovou nečekal ani v zákulisí. Její proslov rozezlil herce Johna Wayna, kterého musela zpacifikovat ochranka. Podle Littlefeatherové na ni i na Branda byl Wayne velmi rozzuřený a herečku chtěl z pódia odtáhnout vlastníma rukama.

„Šla jsem tam jako bojovnice. Šla jsem tam s půvabem, krásou, odvahou a pokorou svého lidu. Mluvila jsem ze svého srdce,“ vyjádřila se později ke svému projevu. Její řeč sledovalo pětaosmdesát milionů diváků.

Některá média po vystoupení reportovala o tom, že herečka není skutečnou indiánkou, ale s projevem souhlasila z důvodu, že by to mohlo pomoci její herecké kariéře. Podle Littlefeatherové jsou tyto spekulace nepravdivé, jak sdělila BBC.

Omluva po padesáti letech

O padesát let později přichází americká filmová akademie s omluvným dopisem. Jeho autorem je prezident Akademie filmového umění a věd David Rubin. Důvodem k omluvě jsou dle Rubina neoprávněné a neopodstatněné urážky, kterým umělkyně musela čelit.

„Proslov na pětačtyřicátých Oskarech nám připomíná nutnost respektu a důležitost lidské důstojnosti,“ řekl.

Herečka přiznala, že takové gesto nečekala. Ve své odpovědi zdůraznila, že přišlo s několikaletým zpožděním. „My indiáni jsme velmi trpěliví lidé – je to pouze padesát let!“ vyjádřila se.

Filmové muzeum při Akademii filmového umění a věd chystá na letošní září akci, kde bude Littlefeatherová hovořit o svém vystoupení v roce 1973 a o filmovém zobrazování indiánů v budoucnosti.