Zajímala nás upřímnost ve vztahu, uvádí Hana Vagnerová k Hranicím lásky

Teaser: Hranice lásky (zdroj: ČT24)

Jedním ze dvou zástupců české kinematografie, kteří mají v hlavní soutěži karlovarského festivalu šanci získat Křišťálový globus, jsou Hranice lásky. V intimním snímku je zkoumá polský režisér a absolvent FAMU Tomasz Wiński. Na scénáři se podílela a hlavní ženskou roli hraje Hana Vagnerová.

„Viděli jsme kolem sebe spoustu párů, které žijí v klasických vztazích, nicméně šťastní nejsou, rozvádějí se, lžou si, a říkali jsme si, jak k tomu přistoupit, aby člověk s někým dokázal být deset let a pořád byl schopen to oživovat. Zajímala nás také upřímnost ve vztahu,“ zmiňuje Hana Vagnerová otázky, které stály na začátku scénáře k Hranicím lásky. 

Nápad Andrzeje Wajdy

Nakonec od první čárky na papíře k premiéře ve Varech uplynulo téměř sedm let. Během nich se měnilo i vyznění scénáře. První verze byla, míní herečka, příliš odsuzující vůči jednání postav. „Museli jsme si sundat klapky a hledat respekt k jiným formám žití,“ přiznává Vagnerová.

Ústřední pár příběhu Petr a Hana se rozhodnou pro otevřený vztah. Každý začne zkoumat hranice intimity a své – čím dál intenzivnější – zážitky si sdělují. Experiment se jim ale začne postupně vymykat kontrole a ohrožuje jejich vztah, který měl původně posílit.

Snímek se krystalizoval mimo jiné na workshopu, kde své rady udílel i oceňovaný polský filmař Andrzej Wajda. „Přišel s nápadem toho, že ten pár se nahrává na mobil, že si vytváří bolestivé vzpomínky, na které se můžou podívat. A přijde mi fenomenální, že něco, co je tak moderní, vymyslel člověk, kterému v té době bylo devadesát dva let,“ oceňuje Vagnerová.

Vagnerová: Některé věci nedokážu skousnout

Intimní okamžiky před kamerou prožívala i Eliška Křenková, Matyáš Řezníček nebo Martin Hofmann. „Tomasz Wiński je nesmírně respektující režisér k hercům i ostatním kreativním složkám, a díky tomu do toho šli, i když pro ně nebylo tak jednoduché dát důvěru někomu, od koho ještě nic neviděli,“ míní Vagnerová.

Za sebe odpovídá, že láska hranice má. „U mě se překročí v případě zrady, při filmu jsem si uvědomila, že jsem konzervativní a tradiční a některé věci nedokážu skousnout,“ uvedla. Diváci, kteří snímek nestihnou ve Varech, si otázku na Hranice lásky můžou položit v tuzemských kinech od listopadu.

Rozhovor s Hanou Vagnerovou (zdroj: ČT24)