Vypsaná fiXa se podělila o Kusy radosti

Vypsaná fiXa o albu Kusy radosti (zdroj: ČT24)

Pardubická kapela Vypsaná fiXa vydala desáté studiové album. Nazvala ho Kusy radosti. Nahrávka vznikala během pandemie a je první deskou v novém složení. Obměněnou sestavu doplnil baskytarista Kryštof Mašek.

Podle frontmana Michaela Maredy neboli Márdiho kapela původně novou desku nahrát nezamýšlela. „Řekli jsme si, že si půjdeme jen tak do studia nahrát tři písničky,“ upřesnil. Pandemická omezení, která skupině téměř znemožnila koncertovat, ale trvala bezmála dva roky. Postupně tak podobným způsobem přibyly další skladby, které dohromady daly nové album. Předznamenal ho singl Buvol. „Všichni prahnem po naději,“ tvrdí v něm Vypsaná fiXa.

Kusy radosti věnovala kapela naději, bulteriérům a lidem na cestách. „Je to deska o cestování a chození. Během lockdownu jsem se šel často projít, abych se nějak vyfiltroval, takže v textech, aniž bych to zamýšlel, je hodně motiv cesty a vracení se,“ dodává Márdi, jenž je autorem textů i hudby.

S novým basákem

Novinku Vypsaná fiXa pokřtí 22. června v Ledárnách Braník v Praze, na podzim by měla následovat koncertní šňůra. Muzikanti se častěji scházejí ve zkušebně nejen kvůli chystanému turné. Sehrát se také musí s novým baskytaristou. Po odchodu basáka Mejna sestavu doplnil Kryštof Mašek, původně z doprovodné kapely Mekyho Žbirky.

Příchod do zavedené formace přirovnává k rozjetému vlaku. „Člověk musí naskočit a jít do toho naplno. Playlist byl obrovský, na první koncert jsem se musel naučit asi třicet skladeb,“ prozradil. „Když prošel tímhle peklem, tak jsme si řekli, že v něm něco je,“ dodává Márdi. Podle bubeníka Petra Martínka alias Pítrse znamenal příchod nového člena impuls, aby kapela oprášila některé skladby, které dlouho nehrála.