Recenze: Quantum of Solace aneb Tak nám zabili Bonda, Jamese Bonda

Je to celé postavené na hlavu. Byla natočena nová bondovka Quantum of Solace, ovšem jaksi bez Jamese Bonda. Musím se přiznat, že patřím mezi ty, kteří mají filmy o agentovi 007 celkem v lásce. Vždycky jsem obdivovala to jemné propojení napětí s humorem, byla mi velmi milá ležérní nonšalantnost hrdiny, který nikdy na ničem nelpí, s ničím si příliš nedělá hlavu (dokonce ani s láskou ne), přímočaře bojuje se zlem (které je jednoznačné), vždy zůstává nad věcí, představuje se stejnou formulkou, pije martini s vodkou (protřepat, nemíchat) a z rukávu tahá různá udělátka, která mu vždy zachrání život, neboť - a to na tom bylo nejlepší - James Bond, agent 007, je nesmrtelný.

Tato směsice stejných rekvizit a neměnných stylizačních zákonitostí mě uklidňovala. Věděla jsem, na co jdu, a s potěšením jsem si během filmu odškrtávala položky z bondovského seznamu, kdykoli na plátně zazněly. Jenže po zhlédnutí posledního Bonda Quantum of Solace jsem zmatená.

Film sám o sobě je jistě dobrý, akční, moderní, rychlý, napínavý, dobře sestříhaný. Jenom jsem tak trochu nepochopila, proč se ten zachmuřený mstitel, bez špetky nonšalantnosti, který bez elegance do sebe lije jednu whisku za druhou, který když se konečně usměje, vypadá, že se mu udělalo špatně, představuje jako James Bond. Dosud jsem si myslela, že pokud existuje nějaká literární či filmová, tudíž vymyšlená postava, kterou tvoří určitý soubor charakteristických atributů, je nutné, ne-li uzákoněné, tyto atributy vždy používat. Vezmu-li kapitánu Nemovi jeho ponorku, bude to ještě Nemo (i když se mi bude každých pět minut jako Nemo představovat), bude Limonádový Joe stále Limonádovým Joem i bez Kolaloky?

Je mi jasné, že se vše vyvíjí. Film se přizpůsobuje době, která logicky produkuje nové hrdiny a mění styl, kterým se o starých vypráví. Ani mně, podivnému staromilci, nebylo proti srsti, když se pohádky o Bondovi začaly vyprávět modernějším jazykem, naopak se mi to dost líbilo. Jenže po zhlédnutí Quantum of Solace jsem se nemohla zbavit pocitu, že jsem byla ošizena. Jakoby mi někdo sliboval staré, osvědčené cukrátko v novém, atraktivnějším balení, ale místo voňavé, cucavé fialky byl do pozlátka uschován hořký pendrek, protože ten přece frčí, je zdravější a hlavně se lépe prodává. Nepochybuji o tom, že snímek Quantum of Solace bude úspěšný, navštěvovaný a hodně vydělá a to i díky tomu, že používá jméno osvědčeného hrdiny, jen nemám ráda, když v tomto nejistém světě jsou mi odebírány i ty poslední, byť miniaturní jistoty. Jednou z nich bylo i přesvědčení, že Bond, James Bond je nesmrtelný.

Naštěstí to, o co jsem byla ochuzena snímkem Quantum of Solace, se mi bohatě vrátilo v podobě encyklopedie James Bond, kterou v těchto dnech vydala Mladá fronta. Vše, co jsem kdy chtěla vědět o agentovi 007, je v této obsáhlé antologii k nalezení. Jednotlivé kapitoly zpracovávají jak formu (kapitoly: Bondovský styl, Role Bonda), tak i obsah všech bondovek, s detailním rozebráním Bondových protihráčů (Bondovi zlosynové) i spoluhráčů (Bondovy ženy, Vedlejší role). Ovšem nechybí ani podrobný soupis s důsledným popisem Bondových zbraní, výstroje i vozidel. Kniha plná fotografií a textových detailů z přípravy a následného natáčení jednotlivých dílů končí filmem Casino Royal. Asi je to dobře, neboť např. kapitola Zbraně a výstroj by v případě Quantum of Solace asi zůstala prázdná. Ale možná by chybějící stránky nahradily úmrtní listy pana Q a věčně do Bonda zamilované Moneypenny a to by bylo frustrující.

James Bond Encyklopedie: autoři - John Cork a Colin Stutz, z anglického originálu 007 James Bond Encyklopedia vydaného v roce 2007 nakladatelstvím Dorling Kindersley Limited, přeložili Jaroslav Kubrycht a Jiří Laštůvka. Vydala Mladá fronta.

Quantum of Solace v kinech od 6. listopadu.

  • Quantum of Solace zdroj: Falcon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/503/50274.jpg
  • Quantum of Solace zdroj: Falcon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/503/50281.jpg
  • James Bond Encyklopedie zdroj: Mladá fronta http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/505/50475.jpg