Vetchý loupežníkem, Klus králem. Tajemství staré bambitky pokračuje v kinech

Po deseti letech pokračuje Tajemství staré bambitky. Vrací se Ondřej Vetchý coby loupežník nebo Tomáš Klus, který „povýšil“ na krále. Zatímco první pohádka vznikla pro Českou televizi, druhý příběh se odehrává nejprve na velkém plátně. Tajemství staré bambitky 2 mělo mít původně premiéru před Vánoci, pandemie ale uvedení do kin odsunulo na 10. února.

Čas uplynul nejen mezi první a druhou pohádkou, ale i v samotném království. Z nešikovného prince se stal král, který vládne spolu s odvážnou Aničkou, dcerou napraveného loupežníka Karaby. Rodina se navíc rozrostla o malou princeznu. Vrací se i padouši – vychytralí bývalí rádcové Ferenc a Lorenc, kteří se chtějí pomstít za své někdejší vyhnání z království.

Dobro musí být „dobřejší“

„Jak první, tak druhý díl nějakým způsobem reaguje na současnou společenskou situaci,“ poznamenává režisér obou pohádek Ivo Macharáček. „A je na nich vidět, jak se společnost vyvíjí. Jak zlo je někdy drzejší a dobro musí být ‚dobřejší'. Rádi bychom, aby si divák odnesl zprávu, že jsou hodnoty, které jsou důležité. Druhý díl vyzdvihuje téma rodiny, přijde mi důležité zvlášť v téhle době,“ dodává.

Novou pohádku natočil opět podle scénáře Evžena Gogely. Podmínkou pokračování bylo, že zůstane stejné herecké obsazení. A všichni oslovení herci prý s radostí kývli – včetně Jiřího Lábuse v roli jednoho z proradných rádců. V pohádkové zákeřnosti mu zdatně sekunduje Miroslav Vladyka.

„Vždycky mám strach z pokračování, ale kdy jsem scénář poprvé četl, líbil se mi, tak snad dvojka diváky nezklame,“ přeje si Lábus. Bambitce 2 podle něho nechybí nic z toho, co by měla mít každá česká pohádka. „Humor a také nenásilné poselství. A by si v ní děti našly vždycky nějakého hrdinu, se kterým se ztotožní. To ale platí nejen pro pohádky,“ upřesňuje.

Kubařová královnou, Noid Bárta podkoním

Diváci se rovněž opět setkají s Tomášem Klusem, Kamilou Janovičovou a Ondřejem Vetchým. Přibyly ale i nové postavy. Veronika Khek Kubařová se našla v roli smolařské královny, která odrazuje všechny ženichy a v kralování je poněkud bezradná. I ona ve své postavě vidí přesah do současnosti: „Mám pocit, že žena ve vedoucí funkci je podprahově něco, se šíří současnou společností, kdy se ženy víc a víc dostávají ‚k moci'.“

V podkoním Václavovi diváci poznají Václava Noida Bártu. Zároveň k pohádce složil hudbu a písničky. „Ivo Macharáček mě jako první režisér nekrotil,“ těší ho. „Přišel a řekl: ‚Já bych tam přidal ještě nějaké nástroje.' Skončilo to nakonec tím, že tam byly obrovské chorály, které jsme suplovali zvukařským trikem.“

První Tajemství staré bambitky uvedla o Vánocích 2011. Tehdy pohádku vidělo přes dva miliony diváků.

Herci a tvůrci o Tajemství staré bambitky 2 (zdroj: ČT24)