Proslulé dopisy Teda Hughese Sylvii Plathové vycházejí česky. Našlapuje v nich kolem její sebevraždy

Události v kultuře: Příběh Hughese a Plathové (zdroj: ČT24)

Česky vycházejí proslulé Dopisy k narozeninám britského básníka Teda Hughese. Adresoval je americké básnířce a manželce Sylvii Plathové, která si o více než třicet let dříve vzala život. Sbírka vzbudila v roce svého vydání obrovský ohlas a sbírala prestižní ceny. Autory českého překladu jsou Milan Ohnisko a Vanda Senko Ohnisková.

Je to příběh rozměrů shakespearovské tragédie se všemi klasickými ingrediencemi, jako je láska, zrada, smrt a vykoupení. Charismatický Brit a křehká Američanka, on uznávaný ještě za svého života, ona proslulá až po – a nemalou měrou právě kvůli – své předčasné smrti.

Sbírka Ariel vyšla až dva roky po skonu Sylivie Plathové. Vložila do ní celou svou bolest nad ztrátou z rozpadlého sedmiletého vztahu s Tedem Hughesem, který odešel za jinou ženou. Po Plathové vedle básní a románu zůstaly dvě malé děti a pachuť skandálu. O to hůř, že i Hughesova další žena Assia zemřela vlastní rukou a vzala s sebou i čtyřletou dceru.

Básník byl léta napadán feministkami jako trýznitel žen, zarytě ale mlčel a potichu psal odpověď. Pointy se veřejnost dočkala po pětatřiceti letech. Dopisy k narozeninám se staly senzací. Jsou jeho jedinou výpovědí o partnerském vztahu se Sylvií i o bolestném, emocionálně vypjatém období, během něhož Plathová vytvořila své nejsilnější básně a zároveň se rozhodla pro dobrovolný odchod ze života.

Čirý a průzračný styl

Podle překladatele Milana Ohniska je jeho styl čirý a průzračný. „Ten básnický jazyk je velmi noblesní, ale zároveň velmi civilní. Měl jsem takový pocit, jako když tisíckrát vytáhnete z toulce šíp a tisíckrát trefíte do černého. To je absolutní básnická přesnost vyhrazená pouze géniům,“ nešetří chválou.

Od dětství trpěla depresemi a byl to Hughes, kdo Plathovou nabádal, aby psala o svých nejniternějších pocitech. „Po jeho boku básnicky a umělecky dorostla a dovykvetla,“ myslí si Ohnisko. Možná ji tak ale nechtěně postrčil přes kraj útesu ještě hlubší melancholie.

V osmaosmdesáti básních kolem sebevraždy Sylvie Plathové našlapuje, ale přímo se jí nedotkne. Básník, který byl velkým příznivcem okultismu, nicméně popisuje společné okamžiky, které smrt Plathové dopředu ohlašovaly.

Věštba v Paříži

„Je tam strhující báseň, jak si udělali výlet do Paříže. A najednou, kde se vzala, tu se vzala stará cikánka a chtěla Sylvii hádat z ruky. Ona ji vztekle vytrhla a francouzsky jí poručila, ať vypadne,“ popisuje Ohnisko.

„Vou creverez bientot,“ tedy „již brzy zemřete“, řekla prý přesto věštkyně. Věštba se vyplnila, tragédie smrti spolu s nepochybnou kvalitou ale vdechla tvorbě Plathové život a proslavila ji. Dopisy k narozeninám se staly Hughesovou nejvýznamnější sbírkou, zemřel devět měsíců po jejich publikaci.