Devět tuzemských festivalů, které stihnete do konce srpna

Příznivci metalové hudby, operního zpěvu, nového cirkusu, flamenka i filmu si do konce srpna mohou přijít na své na některém z letních festivalů. Mnohé přehlídky se konají se zeštíhleným programem nebo méně hvězdnými zahraničními hosty, než jsou jejich návštěvníci zvyklí z „nepandemických“ let.

Josefstadt / Brutal Assault (od 12. do 14. srpna)

Fanoušci metalové hudby ani letos nepřišli o festival Brutal Assault. Stejně jako loni přichází pořadatelé s kratší variantou. Pod názvem Josefstadt rozduní na tři dny, od 12. do 14. srpna, historickou pevnost Josefov v Jaroměři. Na dvou pódiích vystoupí čtyři desítky interpretů. K největším jménům patří švédští deathmetalisté Hypocrisy nebo polští Vader. Ti přijíždějí jako náhradníci za nizozemskou kapelu Pestilence, která kvůli pandemické situaci nakonec vypadla ze soupisky.

„Trochu navazujeme na starou linii Brutal Assaultu, kdy bylo méně kapel a hodně zahraničních, ale spíše menších. A festival je dramaturgicky sevřenější. Oproti loňsku jsme už neexpandovali do města,“ upozorňuje za organizátory Tomáš Fiala. Pořadatelé očekávají, že alternativu Brutal Assaultu si nenechá ujít na čtyři tisíce návštěvníků.

Pětiúhelníkové opevnění vybudované Habsburky ukrývá jeden z nejrozsáhlejších podzemních systémů šachet v Evropě. I letos se podzemí Josefova otevře fanouškům. Příští rok by tu chtěli oslavit už dvakrát odložené pětadvacáté narozeniny festivalu, a to ideálně v plné verzi.

Festival Brutal Assault je i letos menší (zdroj: ČT24)

Maraton hudby Brno (od 12. do 15. srpna)

12. srpna se v Brně rozběhl Maraton hudby. Do neděle odehraje přes 250 koncertů různých hudebních žánrů. Posluchačům se například poprvé v Brně představí Lenka Dusilová s programem Řeka Live, který ji svedl dohromady s kapelou Květy. S písničkářským projektem vystoupí v rodném městě v premiéře i Tomáš Matonoha. Nový program „Ellaboration“ připravila zpěvačka Dasha se smyčcovým kvartetem Epoque Quartet.

Opakovat se opět bude „bezuliční busking“. V hudebních pokojích, které vytvořila umělkyně Kateřina Šedá, zahraje třeba kytarista Mariusz Goli, Crazy Accordeon Trio z Polska nebo slovenské duo T-Bee Girsl. Část svého programu na Maraton hudby přesunul také festival „zušek“ ZUŠ Open. Navíc se koná partnerský festival Na prknech, dlažbě i trávě, který nabídne dvacet divadelních představení s důrazem na nový cirkus. Zahájí ho Cirk La Putyka.

Letní Letná (od 12. do 31. srpna)

Festival Letní Letná loni zvolila „light verzi“, v osmnáctém, plnoletém ročníku, se rozhodl vrátit s plnohodnotným programem. Po úspěchu Tatiany-Mosio Bongonga, která v roce 2019 přešla po laně přes Vltavu, i na letošní zahájení pozvali provazochodkyni. Francouzka Johanne Humbletová přehlídku divadla a nového cirkusu 12. srpna otevře, vystoupí i další večery.

Francouzští akrobaté ovládli celý zahraniční program. „Znova přijede Cirque Le Roux, který měli diváci možnost vidět už před pěti lety. Dále dorazí Compagnie 100 Issues či Cirque La Compagnie s představením L'Avis Bidon, které pro nás speciálně vybral marseillský festival BIAC. Zahraniční program slibuje perfektní zážitky. A diváci jistě ocení i program české novocirkusové scény,“ předpokládá manažerka festivalu Ivana Pěkná Vrbíková.

Z tuzemských souborů si novinky přichystaly AirGym Art Company, Žongléros Ansámbl, Cirk La Putyka či Losers Cirque Company, kteří dokonce uvedou své první představení pro děti nazvané MiMJOVÉ. Pro malé diváky je připravena i celá Dětská scéna. Program Letní Letné potrvá do konce srpna. „Doufáme, že se vrátíme zpátky k tomu, na co jsme byli zvyklí, k plným a vyprodaným představením,“ přeje si Ivana Pěkná Vrbíková.

Letní Letná přiváží francouzský nový cirkus (zdroj: ČT24)

Ostravské dny (od 19. do 28. srpna)

Na soudobou hudební tvorbu se i letos zaměří Ostravské dny. Na dobu od 19. do 28. srpna připravily české i světové premiéry či hudební maratony. Na bienále se sjedou dvě stovky hudebníků, vystoupí na několika místech v Ostravě, od Trojhalí Karolina přes Divadlo Jiřího Myrona, katedrálu Božského Spasitele až po hudební klub BrickHouse v Dolní oblasti Vítkovice.

„Všude tam připravujeme velké orchestrální skladby, sborovou, komorní a elektronickou hudbu, site-specific performance. Zazní díla autorů jako jsou Steve Reich, Peter Graham, Karlheinz Strockhausen, Roland Dahinden, Petr Kotík nebo Michal Rataj,“ upřesnila za pořadatele Silvie Marková.

Rock for People Hope (13. až 14. srpna)

„Klasický“ Rock for People se letos kvůli covidovým restrikcím neuskuteční. Na královéhradeckém letišti ho ale nahradí dvoudenní akce Rock for People Hope. „Odlehčená verze“ už dvakrát odloženého festivalu přivítá tuzemské i zahraniční účinkující.

Mezi vystupujícími budou například švédští rockeři Mando Diao, nizozemští De Staat nebo severoirský písničkář JC Stewart. Vystoupí i aktuální vítěz mezinárodní písňové soutěže Eurovize, italská rocková skupina Maneskin. Z české scény dorazí hiphopoví nestoři PSH.

Hrady CZ (od 20. do 28. srpna)

Méně obsáhlý program připravil i festival Hrady CZ. Odstartuje v pátek a sobotu 20. a 21. srpna na Hradci nad Moravicí a prázdniny uzavře o víkendu 27. a 28. srpna na Bezdězu. Návštěvníci se mohou těšit na koncerty českých a slovenských muzikantů.

Na obou hradních zastávkách Mig 21, Pokáč, Xindl X, UDG, Support Lesbiens a Sebastian. V programu se objeví také Tomáš Klus, Rybičky 48, Divokej Bill nebo No Name. Vstup na Hradec nad Moravicí a Bezděz bude po zakoupení festivalové vstupenky zdarma. Chybět nebude páteční karneval.

Pořadatelům nahrálo postupné rozvolňování. Zareagovali na něj přidáním dalších vstupenek do prodeje. Na festival může dorazit až sedm tisíc lidí a odpadla povinnost mít hlediště rozdělené do dvou sektorů.

Ibérica (od 19. do 28. srpna)

Na tři místa v Česku letos zavítá festival Ibérica, věnovaný hudbě, tanci i gastronomii španělsky a portugalsky hovořících zemí. K Brnu a Praze přibyly ještě Čechy pod Kosířem na Prostějovsku. Přehlídku, na niž jsou návštěvníci zvyklí na přelomu června a července, přesunuli organizátoři kvůli pandemii na konec prázdnin.

„Vzhledem k velmi těžké situaci ve Španělsku jsme byli nuceni změnit uměleckou dramaturgii a omezit počet španělských umělců,“ uvedl v polovině července k programu umělecký ředitel Petr Vít. Posluchači ale nepřijdou třeba o galakoncert na nádvoří hradu Špilberk vyhrazený prezentaci současné španělské flamenkové scény. Čestným hostem aktuálního ročníku je Kolumbie. Tuto jihoamerickou zemi přiblíží hudba, film i výtvarné umění.

„Tradiční galakoncert Ibérica se tak letos nebude konat na hradě Špilberku, ale v brněnském Besedním domě, na druhé straně se však aktivity festivalu rozšiřují na zámky Lysice a Čechy pod Kosířem,“ vyjmenoval další omezení.

Filmový festival v Karlových Varech (od 20. do 28. srpna)

Filmoví fanoušci se po roční pauze dočkají festivalu v Karlových Varech. Známí už jsou hlavní hosté. Ze zahraničních hvězd návštěvu přislíbili herci Johnny Depp, Michael Caine a Ethan Hawke. Zahájení obstará odkládaná premiéra novinky Davida Ondříčka o běžci Emilu Zátopkovi. Ocenění za přínos kinematografii si odnese režisér Jan Svěrák.

Program soutěžních i nesoutěžních sekcí celkem nabídne přes třicet premiér. V soutěži poprvé festival nerozlišuje mezi hranými a dokumentárními filmy. České tvůrce v hlavní soutěži zastupuje mimo jiné Atlas ptáků od slovinského, ale v Česku žijícího a tvořícího režiséra Olma Omerzua. Do soutěže se vrací festivalový vítěz z roku 2017 Václav Kadrnka, a to se Zprávou o záchraně mrtvého. Křišťálový glóbus mohou získat také dokumenty Eriky Hníkové (Každá minuta života) a Mira Rema (Láska pod kapotou).

Zlatá Pecka Chrudim (od 21. do 30. srpna)

Hudební festival Zlatá Pecka Chrudim, který zaštiťuje mezzosopranistka Dagmar Pecková, věnuje letošní ročník operní pěvkyni Marii Callasové. Takový záměr byl už loni. „Jako poctu velké umělkyni jsme koncipovali i náš letošní program. Alespoň přiblížit její život, umění a repertoár našim divákům se budeme snažit prostřednictvím našich špičkových pěveckých interpretek v koncertě nazvaném Fenomén Maria Callas, v hraném i dokumentárním filmu a fotografiích. Zajímavý vhled poskytnou i výtvarná díla předních českých výtvarných umělců,“ uvedl za pořadatele Petr Drahoš.

Uskuteční se také představení Dětské opery Praha, hudební večer Dagmar Peckové s nastupující pěveckou generací či koncert Epoque Quartet s Marií Svobodovou a Janem Kučerou. Naopak původně plánovaný koncert Big Bandu Chrudim v Klášterních zahradách se neuskuteční, hudebníci neměli možnost během epidemie zkoušet.