Řekni, kde ti lidé jsou. S návštěvou kultury otálejí i v létě

S návštěvou kultury lidé otálejí (zdroj: ČT24)

Lístky do divadla a na koncerty si lidé často kupují až na poslední chvíli, úplně vyprodáno bývá málokdy. Méně se chodí do kina, naopak úspěch mají venkovní akce. Kultura se z pandemického omezení stále vzpamatovává. Nově mohou umělci a organizátoři žádat o peníze z programu Covid – kultura, pokud se jejich příjmy kvůli koronaviru propadly nejméně o polovinu.

Například Studio DVA hraje na letní scéně na pražském Vyšehradě téměř každý den. I když se návštěvnost představení postupně zvedá, je vidět, že se chování diváků změnilo. „Dříve nebyly lístky na letní scény třeba půl roku dopředu. Letos se vám poštěstí koupit si lístky na večerní představení dokonce i v ten den, kdy se rozhodnete jít do divadla. Třeba podle počasí,“ potvrzuje marketingový ředitel Studia DVA Tomáš Přenosil.

Někteří pořadatelé na zájem publika za minutu dvanáct nečekají. Podle organizátorů hudebního festivalu na hradě Okoři lidé letos o podobné akce příliš nestojí, letošní ročník proto ruší. Naopak třeba Vojtěch Dyk vyrazil na turné, nicméně ze sedmi plánovaných koncertů se mu podařilo dopředu vyprodat jen dva.

„Diváci se chovají jinak,“ všímá si. „Vůbec se jim nedivím. I já jsem si za patnáct až dvacet tisíc korun koupil lístky na koncerty, které se přesouvaly, nebo nebyly. A vůbec nevím, jestli ještě někdy budou.“ Jeho slova potvrzují i další umělci. „Lidé si v předprodeji lístky nekupují. Nechávají to na poslední chvíli, jak se situace vyvine,“ souhlasí Iva Bittová.

O 30 procent méně návštěvníků kin

Do biografů se chodí ještě méně. Od prvního srpna mohou být sice obsazená všechna sedadla v sále, třeba rodin s dětmi ale přichází sotva polovina. Stává se, že se promítá jen pro jednotlivce. Přitom v programu je nabídka filmových hitů, které čekají na uvedení.

„V předcovidových dobách by na filmy přišlo o třicet procent lidí určitě víc,“ odhaduje filmový distributor a provozovatel sítě multikin Jan Bradáč. Příčiny návštěvnického propadu vidí jasné: „Ať už je to množstvím filmů, vysokou konkurencí, kratším časem hraní, ale i restrikcemi, které na diváky fungují, takže do kina prostě nepřijdou.“

Naopak na nedostatek zájmu si nemohou stěžovat některé výstavy. Třeba díla malířky Toyen vidělo od začátku května, i přes vládní restrikce, přes 43 tisíc lidí. Národní galerie proto minulý týden expozici prodloužila o dalších sedm dní. Vstupenky se vyprodaly do druhého dne.

Organizátoři kulturních akcí mohou nově žádat o podporu

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) spolu s ministerstvem kultury přišlo také s novou podporou pro organizátory kulturních akcí. Dosáhnout na ni mohou ti, jejichž příjem se propadl nejméně o padesát procent, rozhodné období je stanoveno od 1. června do 30. září letošního roku. Jeden žadatel může dostat maximálně pět milionů korun. Žádosti přijímá ministerstvo průmyslu a obchodu do 22. září.

„Přestože se nám podařilo s ministerstvem zdravotnictví domluvit již v květnu postupný plán uvolňování pro kulturu, stále není možné organizovat velké kulturní akce tak jako v období před covidovou pandemií,“ připomněl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

O podporu mohou žádat umělci, pořadatelé hudebních festivalů, provozovatelé hudebních klubů, technické firmy, které zajišťují kulturní akce, orchestry, divadla, nevládní neziskové organizace v oblasti kultury či pořadatelé cirkusů a nového cirkusu.

„Žadatelé tedy mohou získat dotaci na provozní náklady za měsíce červen, červenec, srpen a září a budou se tak moci plně soustředit na říjnové zahájení zimní sezony. Program získal již před časem notifikaci Evropské komise, peníze můžeme ihned vyplácet,“ uvedl ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání MPO Pavel Vinkler.