Zemřel bubeník Joey Jordison, jednička Slipknot

Ve věku 46 let zemřel v pondělí Joey Jordison, bubeník a zakládající člen americké nu-metalové kapely Slipknot. Podle rodiny odešel poklidně ve spánku. Jordison za svou kariéru získal uznání za svůj bubenický um, hrál ale rovněž na kytaru. Mimo pódia bojoval s formou roztroušené sklerózy, která mu na několik let zabránila ve vystupování.

O smrti bubeníka informovala jeho rodina v prohlášení, podle nějž zemřel Jordison v pondělí ve spánku. Muzikantovi bylo šestačtyřicet let. „Joeyho smrt zanechala prázdnotu v našich srdcích a nepopsatelný smutek,“ napsala rodina.

„Ti, kteří Joeyho znali, oceňovali jeho ostrovtip, laskavou povahu, velké srdce a lásku pro rodinu a hudbu,“ doplnili pozůstalí.

Na Jordisona vzpomínají jeho hudební kolegové na sociálních sítích. Kondolovali například Metallica, v níž v minulosti zaskakoval za Larse Ulricha, Trivium či zpěvák System of a Down Serj Tankian.

Přední metalový bubeník

Jordison zakládal Slipknot v roce 1995 a v kapele působil do roku 2013. V uskupení, kde se členové číslují, byl číslem jedna. Se skupinou se rozešel za nepříliš jasných okolností, později ale prozradil, že bojoval s formou roztroušené sklerózy, která mu znehybnila nohy a zabránila hrát na bicí. Po letech léčby se k nástroji dokázal vrátit.

Kromě Slipknot otiskl Jordison svůj um také v jiných kapelách a projektech. Pravidelně vystupoval s Ministry či Robem Zombiem a usedl za bicí v Korn. Například ve formaci Murderdolls vzal do rukou kytaru, což ho bavilo více než bicí, na které hrál od svých deseti let. Od roku 2016 Jordison působil v mezinárodní formaci Sinsaenum.

Jordison byl oceňovaným bubeníkem. V roce 2010 ho čtenáři Rhytm Magazine ocenili jako nejlepšího hráče posledních pětadvaceti let. Jeho kolegové ho titulovali v anketě Drummies Award jako nejlepšího metalového bubeníka na světě. Stejně ho později ocenili čtenáři časopisu Loudwire.

„Dokázali jsme toho v životě mnoho. To, co jsme stvořili ve sklepě v Des Moines v Iowě, nikdo nikdy nepřekoná,“ prohlásil Jordison o tvorbě Slipknot před pěti lety. Bubeník je druhým zakládajícím členem kapely, který zemřel. V roce 2010 svět opustila „dvojka“ Slipknot, kytarista Paul Gray.