Rajnišova rozhledna v Jeruzalémě dostala povolení k „trvalému pobytu“

Rajnišova rozhledna v Jeruzalémě zůstává (zdroj: ČT24)

V Jeruzalémě už tři roky stojí rozhledna, kterou navrhl architekt Martin Rajniš. Teprve nedávno ale získala povolení, že zde může zůstat natrvalo. Dřevěná věž tvarem připomíná izraelský kaktus.

Rozhledna jménem Ester stojí v Jeruzalémě od roku 2017. Šestnáct metrů vysoká stavba se do Izraele dostala po devítiměsíčních přípravách. Vznikla v Česku, pak byla rozebrána a převezena do Izraele lodí.

„Je to úžasné, jako by vám z uší tryskaly hvězdy, jako by se na vlasech dělal Eliášův oheň. Jeruzalém, to je pupek světa,“ prohlásil tenkrát Martin Rajniš. V době otvírání rozhledny ale nebyl její osud ještě jasný. Evidována byla jako dočasná stavba, svým způsobem exponát, a řešilo se, zda se nebude muset přestěhovat nebo demontovat.

Jedna z mála rozhleden

Povolování staveb v Jeruzalémě je totiž kvůli památkové ochraně a dalším předpisům složité. Rajnišova rozhledna ale nakonec zůstane natrvalo, o její údržbu se postará radnice. „Stal se možná malý zázrak. Pozemek znemožňoval, aby tam věž stála dlouhodobě, ale najednou to jde. Určitě díky starostovi Jeruzaléma,“ nepochybuje velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický. 

Město má mnoho vyhlídkových míst, ale téměř žádnou klasickou rozhlednu. Stavba českého architekta se nachází v areálu muzea Hansen House. „Nabízí široké výhledy na město. Pro lidi je to zábava,“ oceňuje ředitelka této instituce. 

Rozhledny Martina Rajniše stojí i v Česku. Třeba v Chrudimi, na Králickém Sněžníku nebo v Hudlicích.