Sluneční králové se v Národním muzeu zdrží až do začátku června

Národní muzeum prodlouží výstavu Sluneční králové (zdroj: ČT24)

Národnímu muzeu se povedlo vyjednat prodloužení výstavy Sluneční králové. Autoři upozorňují, že je jedinečnou příležitostí zhlédnout pohromadě tolik významných exponátů vypovídajících o starém Egyptě. Zájemcům zůstane výstava zpřístupněna až do začátku června. Zatím je Národní muzeum, stejně jako další muzejní a galerijní instituce v zemi, kvůli epidemické situaci zavřené.

Národnímu muzeu se podařilo s Nejvyšší radou pro památky Egypta a dalšími zahraničními i tuzemskými zapůjčiteli vyjednat prodloužení o čtyři měsíce. Do původních sbírek se zapůjčené exponáty měly vrátit podle původního plánu po 7. únoru. 

Generálního ředitele Národního muzea Michala Lukeše možnost prodloužení těší kvůli jedinečnosti výstavy i samotným návštěvníkům.

„Výstava Sluneční králové je jedním z nejvýznamnějších výstavních projektů Národního muzea v celé jeho historii. Jedná se o výjimečnou výstavu, bohužel ve složitých časech. Již to, že se ji minulý rok podařilo uspořádat, se rovnalo malému zázraku. V posledních dnech jsme dostávali desítky dotazů a žádostí o její prodloužení,“ uvedl.

Prodlužuje se i výstava Rembrandta

I přes protiepidemická opatření, kvůli kterým byli Sluneční králové pro veřejnost přístupní pouze pětašedesát dní, si je prohlédlo přes 35 tisíc návštěvníků. Tato expozice patřila k pěti výjimkám s významnými zahraničními zápůjčkami, které mohly být před Vánoci přístupné veřejnosti navzdory čtvrtému stupni protiepidemického systému PES.

Výjimka se týkala dvou výstav připravených Národních muzeem: vedle Slunečních králů také Pokladů světové filatelii. Povolení dále dostala výstava o Janu Amosi Komenském na Pražském hradě, expozice Plzeňská madona a krásný sloh v Západočeské galerii a prezentace Rembrandtových děl v Národní galerii. S přechodem do pátého stupně ale musely po pár dnech všechny zavřít stejně jako ostatní výstavní instituce.

Z těchto výstav se podařilo prodloužit také výstavu Rembrandt: Portrét člověka. Díla jednoho z nejslavnějších umělců zlatého věku holandské malby a s ním souvisejících malířů mohou lidé nově obdivovat až do 21. března.