Pro Český rozhlas napsala umělá inteligence detektivku i sci-fi. A není to sci-fi

Umělá inteligence napsala povídky pro Český rozhlas (zdroj: ČT24)

Český rozhlas zveřejnil pět nových povídek. Nenapsal je ale člověk, jejich autorem je umělá inteligence. K vytvoření textů, publikovaných pod souhrnným názvem Digitální spisovatel, jí stačilo pár minut.

Algoritmus si nejprve nastudoval desítky tisíc knih. „Je v něm zadáno 175 miliard parametrů, ekvivalent dvou nebo tří lidských mozků,“ poznamenává Anna Vošalíková, která Digitálního spisovatele za ČRo připravovala.

Jako bychom se dívali do příštího století

Na základě „načtených“ příběhů pak umělá inteligence vytvořila vlastní texty s novými hrdiny a originální zápletkou a tak, aby odpovídaly pravidlům požadovaného žánru. Výsledkem je pět povídek – sci-fi, detektivka, horor, milostný a historický příběh.

„Je to, jako bychom nakukovali do dalšího století,“ připouští další spolupracovník projektu Jan Tyl, který v osmi letech vytvořil první program na náhodná čísla na kalkulačce, první neuronovou síť dal dohromady ve dvanácti a nyní je odborníkem na umělou inteligenci.

Stejný algoritmus, který napsal povídky, vytvořil také imaginární osobnost expertky na robotiku. Na Silvestra si ji do rozhlasového pořadu jako hosta pozval moderátor Vojtěch Koval. Celý jejich rozhovor však vygeneroval počítač. 

AI píše za Beatles i první českou divadelní hru

Umělá inteligence „fušuje“ do řemesla nejen spisovatelům. Dokázala už třeba vytvořit píseň Daddy's Car ve stylu Beatles nebo dokončit skladbu podle nalezeného fragmentu díla Antonína Dvořáka. 

A Švandovo divadlo v Praze chystá na konec února odloženou premiéru první české hry napsané umělou inteligencí. Vznikla ke stoletému výročí dramatu R.U.R. Karla Čapka. Novinku AI: Když robot píše hru vytvořil její autor svým způsobem sám o sobě. Počítač několik měsíců generoval obrazy ze života robota a jeho vnímání lidských otázek, jako je narození, touha po lásce či stárnutí.