Kdo nečte, neroste. Aplikace z třinecké knihovny měří všem stejným Čtenářským metrem

Čtenářský metr pomáhá dětem čtenářsky růst (zdroj: ČT24)

Na knihkupecké pulty přibude ročně na čtrnáct tisíc nových titulů a pro děti jich je určeno odhadem dva tisíce. Malým čtenářům i jejich rodičům nyní může pomoct s výběrem Čtenářský metr od třineckých knihovníků. Buď nástěnný, anebo jako mobilní aplikace.

Aplikace vybere dětem knihy podle věku a vkusu na míru. Uživatelé zároveň vidí, co všechno už přečetli, i jak čtenářsky rostou – za každý titul jim totiž příbývají „čtemetry“.

Od Kvaka a Žbluňka až po Harryho Pottera

Čtenářský metr vymysleli pedagogové a knihovníci v Třinci. Průběžně ho vylepšují a přidávají nové knížky, zatím jsou jich stovky. Od zahraničních autorů i českých. Vedle novějších příběhů, třeba francouzské obrazové knihy 365 tučňáků, jsou zařazeny i tituly, které četli i rodiče začínajících čtenářů, jako jsou příhody žabáků Kvaka a Žbluňka. 

Pro větší nechybí Harry Potter či Deník Anne Frankové. Z tuzemské literatury autoři aplikace vybrali Bertíka a čmuchadlo od Petry Soukupové nebo bajky Markéty Baňkové Straka v šíři entropie. 

„Snažíme se, aby to byly knihy hodnotné, v něčem výjimečné,“ podotýká Marika Zadembská z třinecké knihovny. „Pro nejmenší děti bych mohla doporučit graficky jednoduchou a vtipnou knihu Jonáš a Nenáš, bude bavit i rodiče, z novinek pak určitě třetí Prašinu,“ přidala své osobní tipy. 

Metr papírový i v polštině

Metr se dá stáhnout i v papírové podobě. „Doma může viset v každém dětském pokoji a děti se s ním mohou čtenářsky porovnávat. Snažíme se, aby rostli velcí čtenáři,“ poznamenává Zadembská. S nástěnnou variantou pracují také někteří učitelé ve školách. 

Autoři připravují nyní nástěnný metr, zaměří se na knihy vydané od roku 2018. A protože do třinecké knihovny chodí i hodně polských čtenářů, vyjde papírový metr také v polštině. 

Na nejlepší knihy upozorňuje také katalog

Zorientovat se v knižní produkci rodičům každoročně pomáhá také katalog Nejlepší knihy dětem. Zaměřuje se ale jen na české knihy pro děti a mládež. Výběr z novinek zaštiťuje Svaz českých  knihkupců a nakladatelů i Česká sekce Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu (IBBY). Dostupný je také on-line