Tip z iVysílání: Imagine, co vše byl John Lennon

V prosinci uplynulo čtyřicet let od tragické smrti Johna Lennona. V iVysílání lze po omezenou dobu přehrát několik dokumentů a záznamů, které tuto hudební ikonu připomínají. Ať už ve spojení s kapelou Beatles, nebo jeho sólovými počiny a spoluprací s Yoko Ono.

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v takovém množství může být náročné. Web ČT24 proto pravidelně zveřejňuje tip na jeden záznam, který by bylo škoda si v programu uplynulého týdne nechat ujít.

Americký režisér Ron Howard kromě hraných filmů (třeba Duelu Frost/Nixon nebo oscarových Čistých duší) natočil také několik dokumentů. Mimo jiné snímek Beatles: Perná léta. V něm zmapoval turné legendární kapely z let 1962 až 1966.

Beatles: Perná léta (lze přehrát do 20. 12. 2020) (zdroj: ČT24)

Nedlouho po rozpadu „Brouků“ vydává Lennon své první sólové album Plastic Ono Band, pojmenované po skupině, kterou založil se svou manželkou Yoko Ono. Vzniklo pod vlivem takzvané primární terapie, při níž se slavný pár vypořádával se svými bolestmi a neurózami. Souvislosti nahrávání rozebírá dokument Slavná alba: John Lennon – Plastic Ono Band.

Slavná alba: John Lennon - Plastic Ono Band (lze přehrát do 25. 12. 2020) (zdroj: ČT24)

Sólová dráha Johna Lennona pokračovala deskou Imagine. Ta byla zároveň deklarací světonázoru, jímž on a Yoko Ono sympatizovali s mírovým hnutím. Dokument John Lennon & Yoko Ono – Above Us Only Sky se k této desce vrací, režisér Michael Epstein se mimo jiné dostal k vůbec první nahrávce titulní skladby.

John Lennon & Yoko Ono – Above Us Only Sky (lze přehrát do 23. 12. 2020) (zdroj: ČT24)

Dokumentární ohlednutí doplňuje záznam koncertu John Lennon: One to One z roku 1972. V Madison Square Garden s ním tehdy vystoupili i Stevie Wonder, Roberta Flacková, Eric Clapton a Yoko Ono.

John Lennon & hosté (lze přehrát do 23. 12. 2020) (zdroj: ČT24)