Peter Bebjak natáčí Stínohru, Milan Ondrík v ní boxuje za spravedlnost

Slovenský režisér Peter Bebjak začal natáčet nový thriller. Film Stínohra má česko-slovenské obsazení. Na plátně se objeví Milan Ondrík, Hynek Čermák, Vladimír Javorský nebo Kristýna Frejová. Příběh o hledání spravedlnosti vychází z osobní zkušenosti autora námětu Jana Bradáče. Scénář napsala jeho žena Vendula Bradáčová.

„V příběhu Stínohry považuji za nejdůležitější téma konfliktu mezi institucionální spravedlností a tou subjektivně nastavenou, kdy se vrah vašeho blízkého může za určitých okolností pohybovat volně na svobodě, a dokonce i ve vaší blízkosti,“ říká Jan Bradáč, který je zároveň producentem snímku.

Spolu se svou ženou věnoval přípravě projektu téměř deset let. V celovečerním filmu se Vendula Bradáčová představila jako scenáristka a zároveň režisérka v roce 2013, kdy natočila dokument Fulmaya, děvčátko s tenkýma nohama. Sledoval slovenskou muzikantku a herečku Dorotu Nvotovou a její život v Nepálu.

Kdo bojuje za spravedlnost?

Přestože Stínohra je do značné míry autobiografická, příběh je zasazen do blíže neurčeného města. V něm žije čtyřicetiletý záchranář Jan Kavka (Milan Ondrík), který se viní ze smrti své manželky Evy (Dominika Morávková). V okamžiku jejich rozchodu se totiž stala obětí zločinu.

Vladimír Javorský při natáčení filmu Stínohra
Zdroj: Julie Vrábelová/Hangar Films

Vyšetřovatel případu (Vladimír Javorský) naráží na řadu podivných okolností, ukazuje se, že pachatel, feťák (Jan Jankovský), je informátorem pod ochranou vyšetřovatelky z protidrogové centrály (Kristýny Frejová). Jan neodbytný pocit viny ubíjí v boxerském klubu kamaráda Michala (Hynek Čermák) a postupně v něm zraje pocit, že spravedlnosti možná dosáhne jen na vlastní cestě odplaty. 

Nejprve Zpráva

S dotočením filmu se počítá v dubnu příštího roku, premiéra v českých i slovenských kinech je plánována na říjen 2021. Už v lednu by ale tuzemští diváci měli vidět zatím poslední dokončený počin režiséra Petera Bebjaka. Drama Zpráva, které rekonstruuje skutečný útěk z koncentračního tábora v Osvětimi, zastupuje slovenskou kinematografii na Oscarech. 

Na Zprávě se podílela i Česká televize, koproducentem je také ve Stínohře, která vzniká v produkční společnosti Hangar Films.