Peter Bebjak chystá film o útěku z Osvětimi. Z jeho Zprávy zatím „unikla“ první ukázka

Teaser k filmu Zpráva (zdroj: DNA Production)

Režisér a scenárista Peter Bebjak se ve svém nejnovějším filmu inspiroval skutečnou událostí. Drama Zpráva rekonstruuje příběh dvou Slováků, kterým se podařilo utéct z koncentračního tábora v Osvětimi a zpravit svět o tamních hrůzách. Divákům film nyní přibližuje první ukázka.

Bebjak se v posledních letech i českým divákům představil jako režisér thrilleru Trhlina nebo pašeráckého dramatu Čára. Ke Zprávě napsal také scénář, spolu s Jozefem Paštékou. Vycházeli z autobiografického románu jednoho z přeživších – Alfréda Wetzlera.

Utéct z Osvětimi se mu podařilo na jaře roku 1944 spolu s Rudolfem Vrbou. Hrůzám, které popisovali, svět nechtěl nejprve uvěřit, ale nakonec se jejich zpráva dostala až na stůl britského premiéra Churchilla a amerického prezidenta Roosevelta a vedla k tlaku na zastavení deportací.

Film vznikl ve slovensko-německo-české koprodukci, podílela se na něm mimo jiné i Česká televize. Hrají v něm herci ze všech těchto zemí – z českých například Ondřej Malý nebo Michal Režný – a také řada polských herců. Hlavní role svěřil režisér Nöelu Czuczorovi a Peteru Ondrejičkovi.

Kam až může vést netolerance

Zástupce Červeného kříže, jenž je mezi prvními konfrontován se svědectvím uprchlých mužů a je na něm předat zprávu na oficiální místa, ztvárnil Brit John Hannah, známý z komedie Čtyři svatby a jeden pohřeb nebo filmu Mumie

„Uvědomíte si, co máme společného s těmi, kteří tu byli před námi. Jejich síla a odvaha je pro nás velkou inspirací. O to víc, že v Evropě, která zažívá nejdelší období míru a spolupráce v dějinách, se opět zdvihá vlna nenávisti, rozdělování a strachu. Tento film je skutečně důležitý,“ nepochybuje Hannah. Také tvůrci chtějí tímto filmem upozornit, kam až mohou vést jakékoliv projevy netolerance ve společnosti.

Natáčení filmu Zpráva
Zdroj: Evolution Films

Zpráva se po českých a slovenských kinech rozšíří 28. ledna příštího roku. Premiéra je plánována k Mezinárodnímu dni památky obětí holocaustu, který OSN stanovila jako připomínku osvobození koncentračního a vyhlazovacího tábora v Auschwitz-Birkenau.